rad
Hrvatska Slovenija
vijest

Prijepor komšija oko tržišnih sloboda

Foto: Adris grupa

Čini se da je Croatia osiguranju, članici rovinjske Adris grupe, onemogućen ozbiljniji ulazak na slovensko tržište. Naime, iako je CO već kupilo 19,04% dionica osiguravateljske kuće Sava Re i time steklo drugi najveći udjel nakon slovenske države, tamošnji je regulator, Agencija za nadzor tržišta osiguranja, uskratio dozvolu za kupnju dodatnih 14% dionica. Preuzimanjem ukupno 33% dionica Save Re, CO bi steklo pravo na objavu javne ponude ostalim dioničarima i time potvrdilo ovoljetnu najavu da planiraju uložiti 2 milijarde kuna i postati regionalni lider u sektoru.

Iako još nije objavljen službeni razlog uskraćivanja dozvole, slovenijski mediji tvrde, a Poslovni dnevnik prenosi, da se navodni problem krije u tome što u portfoliju CO-a prevelik udjel imaju hrvatske državne obveznice. Dakle, prema procjeni slovenskog regulatora, hrvatska kompanija, inače nedavno kupljena od hrvatske države, ne može kupiti slovensku kompaniju jer posjeduje previše hrvatskih obveznica koje su navodno isuviše riskantne. Novinarka Poslovnog obratila se direktoru Agencije, Sergeju Simonitiju. On je kratkom porukom potvrdio samu odluku, ali odbio ponuditi objašnjenje jer “sadržaj zbog zaštite povjerljivih informacija ne može kontrolirati”.

Iz Adris grupe poručuju da im je teško komentirati napise u slovenskim medijima jer još nisu dobili službeno očitovanje Agencije. No, tvrde, ako je istina to što se piše, da se radi o nevaljanim razlozima uskraćivanja dozvole i da je takva praksa dosad nezabilježena među članicama Unije. Neobična odluka Agencije budi sumnje u političke pritiske. Naime, zadnjih se godina dogodio već niz akvizicija slovenskih tvrtki u kojima su sudjelovale hrvatske kompanije (Agrokor, Atlantic Grupa, Podravka). Rasprodaja državne imovine hrvatskim kompanijama u najjačoj oporbenoj stranci, Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše, dočekana je krajnje nepovjerljivo. Tako su zastupnici SDS-a u parlamentu zazivali “prave” investitore umjesto hrvatskih, npr. američke ili njemačke.