politika
vijest

General Schäuble

Foto: AFP / Saul Loeb

Nakon burnog proljeća 2015. i “grčke drame” u pregovorima između Sirizine vlade i predstavnike notorne Trojke, danas se bez imalo oklijevanja da ustvrditi da su javnu slavu stekle tek dvije dramske figure, što dovoljno govori i o političkoj prirodi samog procesa, kao i o njegovom epilogu. Tu je, naravno, bivši grčki ministar financija, Janis Varufakis, koji polugodišnji proboj iz akademije u visoku politiku nastoji kapitalizirati kroz novi medijsko-politički projekt, DiEM25.

S druge strane je Wolfgang Schäuble, njemački ministar financija, koji je u pregovorima zaslužio reputaciju beskompromisnog i okrutnog čuvara evropske “ekonomske realnosti” od grčkog eksperimenta. Toj reputaciji je pridonio i sam Varufakis kroz niz usput doziranih leakova iz pregovaračkog procesa. Schäubleovo hladnokrvno odbijanje bilo kakvog rješenja grčke krize na evropskoj razini kooperacije i solidarnosti, čak i pod cijenu izbacivanja Grčke iz eurozone, s nekim je njegovim novim idejama zadobilo sasvim nove dimenzije.

Naime, kako izvještava Financial Times, na predavanju pred jednim think thankom, održanom prije koji dan u Berlinu, Schäuble je iznio ideju o zajedničkom evropskom vojnom proračunu. Oslanjajući svoju ideju na kontekst uzdrmane, postbrexitovske Evrope i cijelog niza geopolitičkih nestabilnosti, Schäuble je slavodobitno predstavio izračun po kojem bi taj proračun premašivao vojni proračun nove/stare prijetnje s Istoka – Rusije. Premda i sam Schäuble ističe da se radi o ideji koja je daleko od bilo kakve realizacije, činjenica da se ministar financija najmoćnije članice Unije bavi vojno-geopolitičkim kalkulacija dovoljan je indikator stanja te iste Unije. Dok unutar vlastitog resora odbija bilo kakav zajednički proračun i koordiniranu sanaciju dugova, vojno zajedništvo mu je itekako intrigantno.