politika
Makedonija
vijest

Specijalno tužiteljstvo zaplijenilo sve dokumente o projektu Skopje 2014

Foto: AFP / Robert Atanasovski / Muzej makedonske borbe

Makedonsko Specijalno tužiteljstvo (SJO) zaplijenilo je svu dokumentaciju Ministarstva kulture povezanu s projektom Skopje 2014. Sudski nalog izdan je u utorak, na temelju sumnji u legalnost više milijuna eura teškog natječaja za izgradnju Muzeja VMRO-a i makedonske borbe za nezavisnost, navodi BIRN. Muzej je otvoren 2011. godine, koštao je 16 milijuna eura i bio je jedan od najskupljih projekata u sklopu megalomanskog “renoviranja” Skopja u posljednjem mandatu tehničkog premijera na odlasku Nikole Gruevskog.

Kako navodi BIRN, početna cijena muzeja bila je procijenjena na znatno niže iznose, no tokom godina, potpisana su 123 ugovora sa firmama i pojedincima za rad na izgradnji muzeja. Mnogi od tih ugovora potpisani su kao aneksi originalnih ugovora. Barem jedan, ili više ugovora iz ove serije, nalazit će se u fokusu kriminalističkih istraga koje pokreće SJO. Tužiteljstvo je na konferenciji održanoj u četvrtak najavilo otvaranje dviju novih istraga.

Prema dokumentima koje je skupio BIRN, projekt Skopje 2014 ukupno je do sada koštao 667 milijuna eura. Najveći kontraktor pritom je firma Beton-Štip koji je ukupno uprihodio čak 54 milijuna eura surađujući na više projekata unutar glavnog. Podsjetimo, prošle godine osnovano Specijalno tužiteljstvo do sad je pokrenulo 6 visoko profiliranih istraga u korupciju političkih elita i s njima povezanim poduzetnicima. Do sad su podignute tek dvije optužnice no još se velik broj slučajeva nalazi u fazi istrage.