politika
Makedonija
vijest

Sobranje raspušteno iz drugog pokušaja

Foto: AFP / Robert Atanasovski / Arhiva

Makedonski parlament raspustio se u ponedjeljak iz drugog pokušaja unutar roka potrebnog za održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora najavljenih za 11. decembra ove godine kojima bi se konačno trebala završiti višegodišnja institucionalna i politička kriza u ovoj zemlji. Konačnim raspuštanjem parlamenta, završio je period nesigurnosti u kojem nije bilo sigurno hoće li se parlament uspjeti raspustiti, piše BIRN. Parlament je raspušten glasanjem 110 zastupnika od njih ukupno 123, a glasali su i vladajući i opozicija.

Problem pri prvom pokušaju raspuštanja, kako smo već pisali, bila je rasprava o javnom proračunu stavljena na dnevni red dva mjeseca ranije nego inače, što je protumačeno kao pokušaj vladajuće stranke na odlasku, VMRO-DPMNE-a da sabotira dogovoreni datum izbora. Rasprava o proračunu trajala je svega dva sata, jer je parlamentarna opozicija odlučila ograničiti svoje prigovore i glasati protiv, a s ciljem uspješnog raspuštanja parlamenta, Proračun je, smatraju, ionako nerealan te će ga se morati prilagođavati realnosti rebalansom, nakon izbora, kada se nadaju da će sami biti na vlasti. Drugi kamen spoticanja u parlamentu bile su promjene zakona o radu Posebnog tužiteljstva zaduženog za procesuiranje kriminala i korupcije političara i s njima povezanih lica. VMRO-DPMNE ponovno je pokušao sabotirati rad ovog ureda, uskraćivanjem svoje potpore promjenama koje bi dovele do kvalitetnije zaštite svjedoka.

U Makedoniji je prošlog tjedna boravio i europski povjerenik za proširenje, Johannes Hahn, koji je pokušavao utjecati na obje strane da poštuju zakazani datum izbora. S obzirom na Hahnove prethodne neuspjehe u pregovorima s čelnikom VMRO-DPMNE-a Nikolom Gruevskim, nema razloga smatrati da je i njegov prošlotjedni posjet Makedoniji pridonio raspuštanju Sobranja. VMRO-DPMNE, dobio je naime sve što je htio: proračun je prošao, a izmjene zakona o Posebnom tužiteljstvu nisu.