politika
Hrvatska
vijest

Dedlajn za Živu lovu

Foto: HINA / Zvonimir Kuhtić

Postizborni raspad koalicije Jedina opcija, predvođene Živim zidom, zasigurno spada u anale suvremenog parlamentarizma. Zametci raspada mogli su se uočiti na samom početku ulaskom bivših članova Mosta predvođenih ekonomistom Ivanom Lovrinovićem u koaliciju. Njihova za tu prigodu osnovana stranka, Promijenimo Hrvatsku, iskoristila je glasački potencijal Živog zida kako bi ušla u Sabor i odmah se elegantno odmetnula. Ludilo koje se događa u ostatku koalicije lišilo ih je optužbi za parazitizam i njihovom ljigavom šlepanju priuštilo status racionalnog distanciranja.

Sličan put je naknadno izabrao i u zatišju ga odradio još jedan član koalicije. Kako donosi Novi list, Goran Aleksić koji je u Sabor ušao kao predstavnik Udruge Franak, osnovao je novu stranku. Naime, 3.10. je u Registar političkih stranaka upisana SNAGA – Stranka narodnog i građanskog aktivizma. Iza ovog nespretno sklepanog akronima krije se mehanizam za povlačenje proračunskog novca. Prema slovu zakonu, pravo na proračunsko financiranje imaju jedino stranke zastupljene u parlamentu na dan konstituiranja. Aleksić i nepoznatih stotinu ljudi čiji su potpisi potrebni za osnivanje stranke su na vrijeme reagirali i tako si priskrbili otprilike 1,8 milijuna kuna za sljedeće četiri godine. Naravno, samim tim su ih uskratili i Živom zidu koji ih je lansirao zapravo u parlament. No, čini se da Živom zidu na kraju možda neće ostati niti novac namijenjen Živom zidu.

Na rasporedu je posljednja scena političkog slapsticka u režiji vodećih figura Živog zida. Nakon što su demolirali stranku, nastoje preuzeti i proračunska sredstva “zaslužena” ulaskom u parlament. Dramaturšku draž daje utrka s vremenom. Sinčić, Pernar, Palfi i ekipa moraju do petka imati stranku upisanu u Registar. Prvi pokušaj sa strankom “Živi zid Ivan Vilibor Sinčić” nije prošao na Ministarstvu upravu zbog prevelike sličnosti s već postojećim Živim zidom. Stoga je u nedjelju osnovana nova stranka, naziva identičnog onome koalicije – Jedina opcija. Problema s ispunjavanjem formalnih zahtjeva vjerojatno ne bi trebalo biti, ali vremenski okvir im ne ide u prilog: Ministarstvo uprave ima zakonski rok da u roku od 30 dana odgovori na podneseni zahtjev, a Sabor se konstituira u petak. Preostaje za vidjeti hoće li birokracija zakočiti ovu političku investiciju.