politika
vijest

Mjere štednje i duh pravoslavlja

Foto: AFP / Louisa Goulimaki

Prema objavama iz grčke vlade, jučerašnjim je sastankom sa predstavnicima Grčke pravoslavne crkve izbjegnuta “kriza” u odnosima dviju institucija. Razgovor na najvišoj razini odvijao se između arhiepiskopa atenskog Jeronima II i premijera Aleksisa Ciprasa. Tema je bila budućnost vjeronauka u grčkim državnim školama. Naime, veliko nezadovoljstvo pravoslavne hijerarhije izazvala je ranija najava promjene kurikuluma prema kojoj bi se u religijskom obrazovanju napravio zaokret od katehetskog prema programu koji bi učenike nastojao informirati o različitim vjerama i vjerovanjima koja postoje u svijetu. Crkva je očekivano takvu najavu doživjela kao napad na sebe i u prvi mah odbila svaku diskusiju s vladom.

Sastanak je na kraju održan posredovanjem ministra obrane Panosa Kamenosa, inače lidera malog ultrakonzervativnog koalicijskog partnera vladajuće Sirize. “Održali smo sastanak, razgovarali, razriješili sve nesporazume i dijalog o religijskom obrazovanju će se nastaviti uz suradnju Crkve”, izjavio je arhiepiskop nakon sastanka, prenosi BIRN. Njegovo zadovoljstvo nije bez temelja. Naime, vlada je po svemu sudeći Crkvi obećala da se ništa u nastavi vjeronauka neće mijenjati dok se o tome ne postigne dogovor s Crkvom. To dakako ujedno znači da je vlada obećala da uopće ništa neće mijenjati jer Crkva, koja kontrolira vjersko obrazovanje u školama, nema nikakvog interesa da pristane na bilo kakve promjene.

Sve to je dakako bio i glavni cilj ovog malog igrokaza nakon kojeg je Kamenos zaključio kako “Crkva i država nastavljaju zajedno u duhu dijaloga i pravoslavlja”. Razloge vladinog popuštanja analitičari traže u snažnom padu popularnosti vladajuće Sirize kojoj bi sukob s desnicom mogao ozbiljno ugroziti kapacitete za provođenje “strukturnih reformi” i “mjera štednje”. U izboru između skromnih reformi prema progresivnom školstvu i provođenju privatizacija i rezanja socijalnih prava, “koalicija radikalne ljevice” je naprosto bila prisiljena odabrati ovo drugo.