politika
vijest

Suzavcem na penzionere

Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

Rijetko što tako plastično predočava svu tragediju Sirizine političke putanje kao prekjučerašnji prosvjed grčkih penzionera pred resornim ministarstvom u Ateni. Kao što je poznato, za posljednju rundu tzv. bailouta, odnosno Trojkinih zajmova Grčkoj, jedan od uvjeta bilo je i dodatno smanjivanje mirovina. One su od početka krize bile u nekoliko navrata na udaru i sada su otprilike od 25 do 55% niže, ovisno o razredima, u odnosu na pretkrizni period.

Prema “dogovoru” s Trojkom Ciprasova vlada si je preuzela zadatak da u mirovinskom sustavu uštedi milijardu eura. I bez novih pritisaka na životni standard, socijalna slika stanja umirovljeničke populacije prilično je crna. Prema istraživanju koje je protekli tjedan objavila Nacionalna mreža umirovljenika, prihodi gotovo polovice grčkih umirovljenika nalaze se ispod službene granice siromaštva.

Protest je bio zakazan za ponedjeljak jer se taj dan u parlamentu predočavao nacrt proračuna za iduću godinu kroz koji bi se trebale implementirate navedene mjere štednje. Inače, taj proračun je zasnovan na procjeni rasta BDP-a od 2,7%. U nedostatku bilo kakvog odgovora vladajućih osim neuvjerljive procjene rasta, penzioneri su svoj bijes i frustraciju usmjerili na policijske snage. Kao odgovor na pokušaje prevrtanja policijskog vozila i probijanja kordona od strane jakih penzionerskih snaga, policija je uzvratila suzavcem i sprejevima. Represija nad gladnim penzionerima i potpisani sporazum o neograničenoj deportaciji afganistanskih izbjeglica vjerni su prikaz političkog stanja Evropske unije.