politika
Crna Gora
vijest

Žalosni pomiritelj Đukanović

Foto: AFP / Savo Prelević

Nakon prošlotjednog pokušaja sjednice crnogorske Skupštine, na kojoj je nakon devetomjesečnog bojkota sudjelovala i opozicijska Demokratska fronta, za danas je najavljen nastavak zasjedanja. Iako se zbog dugotrajnih protesta DF i višestrukih preslagivanja između vlasti i razjedinjene opozicije činilo da situacija teško može biti zaoštrenija, sjednica započeta u petak završila je fizičkim incidentom. Naime predstavnici DF-a prekidali su govor premijera Mila Đukanovića skandiranjem “Milo lopove”, na što im je premijer odgovorio dovikivanjem “Bravo, kreteni”. Naguravanje koje je uslijedilo nakon dovikivanja različito je interpretirano ovisno o političkim sklonostima pojedinog medija.

Prema pisanju medija bliskih Đukanovićevoj vladi, potpredsjednik Skupštine iz redova DF-a Branko Radulović, i inače poznat po neobičnim incidentima, premijeru je poručio: “da mene nije bilo, davno bi te ubili, bre!” Vladajući su zbog “dopuštanja” incidenta osobite prigovore imali prema predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću, dugogodišnjem bliskom suradniku Đukanovića čija je Socijaldemokratska partija krajem prošle godine napustila vladajuću koaliciju u pokušaju rušenja Vlade, samo da bi se prošlog mjeseca vratila pregovorima s Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista o formiranju svojevrsne “prijelazne vlade” koja bi omogućila “fer izbore”. Pritisci na Krivokapića u tom smislu imaju za cilj daljnje produbljivanje tenzija unutar opozicije.

“Ne gubim nadu”

Naime SDP, zajedno s većinom stranaka opozicije, DF-u zamjera “proruski” i “prosrpski” stav koji onemogućuje bližu suradnju. Takva neslaganja cijelo vrijeme ove ozbiljne političke krize omogućuju Đukanoviću da preživljava izazove svojoj četvrtstoljetnoj vladavini sklapanjem privremenih savezništava s pojedinim dijelovima opozicije koje onda ostatak stranaka proziva za “izdaju”. Aktualni pokušaji što bržeg prijama Crne Gore u NATO prvenstveno su imali za cilj fokus diskusija staviti na “geopolitička” pitanja koja jačaju razlike u opoziciji. Unatoč tome, poza uvrijeđenosti nakon prošlotjednog incidenta omogućila je premijeru, koji je poslanike opozicije navodno nazvao “majmunima”, da izbjegne ponovno pojavljivanje u Skupštini.

Ujedno mu je omogućila da se u državnim medijima besramno predstavlja kao zagovaratelj zajedništva i pomirenja. “Ja svih ovih deset godina nijesam skrivao tu ideju, ja sam govorio da bez obzira što imamo većinu, nećemo učiniti dobru uslugu Crnoj Gori ni budućim generacijama, ako zacementiramo podijeljenost […] Žao mi je u ovom trenutku što prije svega zbog opozicionih svađa nije prepoznata ta šansa i nije kompletiran opozicioni blok, koji će ući u Vladu izbornog povjerenja, ali ne gubim nadu”, zaključio je razočarani, iako oprezno optimistični premijer, ujedno i jedan od ključnih inicijatora podjela koje ga održavaju na vlasti.