politika
vijest

Linč demokracija

Foto: AFP / Bulent Kilic

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) doista je uložila velike napore kako bi oslabila utjecaj opozicije u Turskoj.  Njezino odustajanje od obećanja demokratizacije zemlje čije je zakonodavstvo još uvijek pod snažnim utjecajem državnog udara 1980. godine postalo je očito nakon što je na ljeto prošle godine izgubila apsolutnu parlamentarnu većinu. Rezultati izbora u lipnju 2015. su je drugim riječima prisiljavali da po prvi puta sklopi koaliciju i dijeli vlast. No takav parlamentarni aranžman, koji je prilično standardan u drugim zemljama, u Turskoj nije bio prihvatljiv. Umjesto toga, vlada se odlučila na ratnu eskalaciju i proglašenje izvanrednog stanja koje je omogućilo dodatne pritiske na opoziciju, ali i de facto spriječila glasovanje, osobito u kurdskim krajevima na istoku zemlje.

Cilj vladine represije je Narodna demokratska stranka (HDP), nastala nakon velikih prosvjeda oko parka Gezi 2013. godine, koja uključuje kurdski pokret, brojne socijalističke organizacije, kao i demokratski orijentirane inicijative i pojedince. Ta je stranka postigla iznenađujuće dobar rezultat i po prvi puta nakon nekoliko desetljeća u parlament uvela demokratsku opoziciju. Njezina eliminacija iz političkog života AKP-u bi donijela dvije prednosti: s jedne strane, manje stranaka u parlamentu znači i uvjerljiviju većinu za vladajuće, a s druge zapravo isključuje iz parlamentarnog života one koji još uvijek dovode u pitanje poredak uspostavljen vojnim udarom. No ni takve ekstremne mjere poduzete nakon loših rezultata vladajućih nisu uspjeli sasvim eliminirati HDP na ponovljenim izborima.

Oscar Wilde u turskoj skupštini

Stranci je doista smanjena potpora, a AKP je osnažio svoju većinu, no HDP je ipak ostao relevantan faktor u turskom političkom životu koji nastavlja s parlamentarne pozornice prokazivati ratne zločine i općenito politiku vladajućih. Stoga je AKP osmislio novi plan njihove likvidacije, pripremajući put za kriminalizaciju jedine demokratske opozicijske stranke. Kako bi se to izvelo nužno je najprije ukinuti zastupnički imunitet njezinih zastupnika, što je proces koji se upravo odvija. Višednevne sastanke parlamentarnog odbora za Ustav obilježili su fizički napadi zastupnika AKP-a na svoje kolege iz HDP-a pri čemu ih je nekoliko i ozlijeđeno. Pokušaje linča opozicije i naposljetku njihovog izbacivanja iz diskusije isprovocirala je prije svega nesposobnost predstavnika AKP-a da se nose s argumentima protivnika.

Ilustrativna epizoda je bio pokušaj zastupnika HDP-a Mithat Sancar da na sjednici odbora citira Oscara Wildea. Kolege iz vladajuće stranke prvo su ga prekinuli tvrdnjom da ih ne zanimaju nikakve dodjele Oscara, a nakon što je uspio objasniti da se radi o piscu upozorili su ga da bi mu bilo pametnije da citira turske autore. Sancar je naposljetku ipak uspio izgovoriti citat: “Mogu podnijeti sirovu silu, ali ne mogu podnijeti sirovo razmišljanje. Ima nešto nepošteno u njegovom korištenju: udara ispod intelekta.” Suvišno je reći, kolege nisu razumjele što je htio reći. Nakon što su fizički izbacili zastupnike HDP-a iz parlamenta, ostale su stranke jednoglasno ukinule njihove parlamentarne imunitete. Zastupnici HDP-a su napustili parlament pjevajući kurdsku himnu te izjavili kako ovo nije poraz za njih, ali jest za nade u demokraciju u Turskoj.

I prije ukidanja imuniteta, optužnice za “podršku terorizmu” već su bile spremne, pa se narednih dana očekuje masovno hapšenje opozicijskih zastupnika. Preko 110 lokalnih zastupnika na istoku zemlje već je u zatvorima, uključujući i 18 gradonačelnika. Paralelno su se intenzivirali i napadi na prostorije stranke: jučer je izrešetan ured HDP-a u istanbulskom naselju Kartal.