politika
Slovenija
vijest

Implozija slovenskog parlamentarizma

Foto: AFP / Jure Makovec

Već duži niz mjeseci ankete o popularnosti političkih stranaka u Sloveniji bilježe prilično neobične rezultate. Od tog trenda nije se odmaknula niti jučer objavljena redovita mjesečna anketa najpoznatijeg tamošnjeg dnevnog lista Delo. Prema rezultatima dobivenim na 600 ispitanika najpopularnija je politička opcija Slovenska demokratska stranka Janeza Janše s 11,7%, slijedi ju vladajuća Stranka Mira Cerara sa 7,4%, dok se na trećem mjestu, gotovo izjednačena, nalazi Ujedinjena ljevica s 7,3% ispitanika na svojoj strani.

Ono što odmah upada u oči ekstremno su niski postoci popularnosti vodećih stranaka. Iako bi bilo teško komparirati podatke, trenutni odnos snaga na slovenskoj političkoj sceni sigurno spada među rekordere po mizernoj popularnosti političkih stranaka u suvremenim parlamentarnim demokracijama. Stvar postaje donekle jasnije uz podatak od čak 60% neopredijeljenih glasača, bilo da eksplicitno ističu kako nemaju za koga glasati, bilo da se ne mogu odlučiti ili jednostavno ne vide smisao u tome da se sada održe izbori.

Iako se slovenska politička scena stabilizirala nakon krize 2013. godine, ovi podaci upućuje da se prije radi o imploziji parlamentarizma i apatiji stanovništva nego o povratku povjerenja u političke institucije i partije. Kao jedan od razloga daljnjeg izostanka povjerenja mogu se istaknuti relevantne razine ekonomskog rasta u posljednjim kvartalima koje najširi slojevi nisu nimalo osjetili.