politika
Makedonija
vijest

Makedonski čvor: izbori, bojkoti i novi prosvjedi

Foto: AFP / SOOC / Konstantinos Tsakalidis

Iako nije lako zamisliti scenarij u kojem se makedonska politička kriza dodatno pogoršava, posljednjih dana događa se upravo to. Nakon što je u srijedu, prema očekivanjima, raspušten parlament, ali uz prisustvo samo stranaka vladajuće koalicije (VMRO-DPMNE i DUI)
vođa Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev potvrdio je medijima ranije najave da ova stranka neće sudjelovati na izborima (koji se trebaju održati 5. juna) jer temeljni preduvjeti za slobodne i poštene izbore nisu ispunjeni.

“Bez poštenih izbora nema slobode. Jedna osoba – jedan glasački listić. Sporazum iz Pržina trebao je provesti ova načela, no Nikola Gruevski neprestano krši dogovoreno.” kazao je Zaev medijima na konferenciji održanoj u srijedu navečer nakon raspuštanja Sobranja.

Zaev je tom prilikom ponovno istaknuo razloge za bojkotiranje izbora – po pitanju medijske reforme nije poduzeto ništa, a zna se da Gruevski putem kontrole nad državnim oglašavanjem kontrolira medijske kuće; izborne liste još nisu pročišćene – misli se da je čak 5.5 posto birača fiktivno, odnosno broj lažnih glasača procijenjen je na nešto više od 100.000 ljudi. No, nastali su i novi problemi, naime osim što je Ustavni sud donio zakon kojim se amnestira osobe zatvorene radi izborne prevare, čime se suradnike Gruevskoga lišava kaznene odgovornosti za lažiranje prethodnih izbora, slučajevi koje je pred sud dovela specijalna tužiteljica jednostavno se ne procesuiraju, makedonsko sudstvo paralizirano je, toliko je velika moć Gruevskoga.

Zaev između čekića i nakovnja

Izlazak SDSM-a na izbore u ovom trenutku može značiti samo izborni poraz. No, to nije jedini problem Zorana Zavea. Naime, on je, kao što je čest slučaj sa socijaldemokratima, poznat po najavama dramatičnih poteza od kojih potom odustane nakon splašnjavanja medijske pozornosti, stoga u Makedoniji, a posebno u SDSM-u postoji bojazan da će Zaev ipak popustiti pred velikim pritiskom međunarodne zajednice, koja bez obzira na napredak reformi želi održati izbore na najvaljeni datum, uz objašnjenje da će barem izborne liste do tada biti pročišćene. U datoj situaciji, Zaev se suočava s velikim unutarstranačkim pritiskom koji mu ne dopušta izlazak na izbore. Nakon SDSM-a od sudjelovanja na izborima odlučio se suzdržati i maleni Demokratski sojuz (savez), kao i stranka Demokratska obnova, a s nužnošću bojkota izbora slaže se i novoformirana lijeva politička organizacija Levica, također uz obrazloženje da preduvjeti za poštene izbore nisu ostvareni.

Dok se ljevica nada da se izbori bez socijaldemokrata uopće ne mogu održati te istovremeno planira nove prosvjede, desnica računa na pritisak međunarodne zajednice da se oni održe. Zakonski, nakon raspuštanja parlamenta izbori se obavezno moraju raspisati, no makedonska javnost je čini se spremna: radije novi val prosvjeda nego izbori frizirani tako da samo VMRO-DPMNE može pobijediti.