politika
vijest

“Rješavanje” ili namjerno zaoštravanje grčke krize?

Foto: AFP / Denis Closon

Za sudionike pregovora o još aktualnoj “grčkoj krizi” protekli je vikend bio izrazito radni. Posljedica je to objave transkripta telefonskog sastanka vodećih dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kojem su diskutirali o potrebi dodatnih pritisaka kojima bi se natjerala Grčka vlada da brže pristane na “mjere” koje joj ta međunarodna financijska institucija – zajedno s partnerima poput Europske centralne banke (ECB) – nameće. Iz transkripta objavljenih na platformi WikiLeaks saznajemo da su dužnosnici MMF-a razmatrali izazivanje novog kreditnog “eventa” koji bi grčke vlasti uvjerio da je državni bankrot neminovan. Pri tome, kalkulacija se ne tiče samo aktualnog natezanja s Grčkom oko “nužnih mjera štednje”, već i skorog britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije koji bi, prema MMF-u, mogao oslabiti poziciju vjerovnika grčkog državnog duga.

Odmah nakon objave ovih informacija, grčka je vlada održala izvanrednu sjednicu te poslala pismo MMF-u i drugim međunarodnim institucijama u kojem zahtjeva očitovanje o tome otežavaju li vjerovnici namjerno krizu u Grčkoj kako bi olakšali nametanje svojih politika koje se tiču prikupljanja i raspodjele grčkog državnog proračuna. Odgovor je stigao u obliku otvorenog pisma direktorice MMF-a Christine Lagarde koja je sugestiju kako MMF nastoji izazvati novi kreditni “event” nazvala nonsensom, tražeći usput od premijera Aleksisa Ciprasa da jamči “osobnu sigurnost” zaposlenika ove međunarodne financijske institucije u Grčkoj, time zapravo implicirajući ono što su i brojni mediji pretpostavili: da je za snimanje telefonskog razgovora odgovorna grčka Nacionalna obavještajna služba (EYP).

I ta služba i WikiLeaks su međutim demantirali tvrdnje da je grčka odgovorna za “curenje”. Naposljetku, Cipras se u odgovoru na pismo Lagarde “složio” da bi svaki pokušaj otežavanja grčke krize doista bio nonsens i da je upravo to razlog zašto taj scenarij treba izbjeći, primjećujući usput da direktorica MMF-a nije zapravo osporila vjerodostojnost snimki. No osim zaoštravanja između Grčke i MMF-a, afera je izazvala još jedan spor, onaj između MMF-a i ECB-a. Ewald Nowotny, guverner austrijske centralne banke i član upravnog odbora ECB-a tako je odbio komentirati skandal, ali je izjavio kako smatra da sudjelovanje MMF-a u rješavanju grčke krize “više nije nužno” te kako “Europljani mogu sami riješiti ovaj problem”, aludirajući na utjecaj koji Sjedinjene Države imaju na tu instituciju. Jedini je problem iz Grčke perspektive to što je MMF do sad načelno bio skloniji oprostu dijela duga, za razliku od poslovično tvrdoglavog ECB-a.