politika
Bugarska
vijest

Pobuna bugarskih liječnika protiv nove reforme

Foto: Wikipedija

Od početka ovog tjedna traju prosvjedi bugarskih liječnika opće prakse. U okviru prosvjeda, liječnici su obustavili dio aktivnosti, ali obećaju da će ostati predani liječenju hitnih slučajeva i da neće ugroziti zdravlje svojih pacijenata. Riječ je o odgovoru na niz reformi u zdravstvu koje je u okviru ušteda najavio resorni ministar Petar Moskov, a koje stupaju na snagu 1. aprila ove godine. Jedan od najvećih problema reformi, objašnjavaju štrajkači, je zamjena termina “financiranje” terminom “kupnja”, što označava odlučan odmak od ideje javnog zdravstva prema ideji Zavoda za zdravstveno osiguranje kao osiguravajuće kuće koja pokriva samo one “usluge” koje “kupci” mogu platiti. Promjena je već vidljiva u dramatičnom smanjenju javnog financiranja za određena liječenja koja liječnici žele nastaviti provoditi u interesu javnog zdravlja, iako ih država namjerava financirati s iznosom manjim od 40% potrebnog.

Ove reforme, naglašavaju liječnici, štete i pacijentima i doktorima. Naime, među kontroverznijim odlukama je i ona koja se tiče liječenja samo onih pacijenata koji su prethodno identificirani otiskom prsta. Ministarstvo tvrdi da je riječ o sprječavanju zloupotreba, ali doktori objašnjavaju kako će to proizvesti nove probleme i ugroziti javno zdravstvo. Navodna borba protiv “zloupotreba”, naime, samo prikriva činjenicu da se zapravo znatnom dijelu zdravstva smanjuje financiranje uz nadu da će stanje biti održivo ako se dio stanovništva isključi iz zdravstvenog osiguranja. “Ne tražimo više novca za sebe, već prosvjedujemo protiv pretvaranja doktora u bezobzirne činovnike koji provode besmislene propise na štetu pacijenata”, izjavila je doktorica Gergana Nikolova za agenciju Focus.

Premijer Bojko Borisov međutim odlučno odbacuje zahtjeve liječnika. “Svi stalno traže više novca, ali to je novac poreznih obveznika. Trošimo tri i pol milijarde leva na zdravstvo, a vojska dobiva samo jednu milijardu”, požalio se premijer. Njegova kritika ipak otkriva kako obaveza “štednje” ne vrijedi jednako za sve resore: naime, oružane snage su nedavno najavile kupnju novih borbenih aviona i dva broda koji bi trebali “pomoći Bugarskoj da efikasnije sudjeluje u obrambenim operacijama NATO-a”. Riječ je o investiciji od tri milijarde leva istih onih “novaca poreznih obveznika”, dakle iznosu jedna nešto manjem od onog koji godišnje se troši na cjelokupno javno zdravstvo. Unatoč stalnoj kuknjavi vlasti kako “novca jednostavno nema” očigledano je riječ o različitim političkim prioritetima, pri čemu zdravlje “poreznih obveznika” izgleda nema istu vrijednost kao globalna utrka u naoružanju.