politika
Hrvatska
vijest

Liječnici napuštaju Hrvatsku

Foto: Screenshot / Youtube / Ilustracija / Sveučilišna bolnica u Zagrebu

Visok postotak emigracije medicinskog osoblja (primarno liječnika i medicinskih sestara) iz Hrvatske potaknuo je Hrvatsku liječničku komoru (HKL) da od vlade zatraži ozbiljno prianjanje ovom problemu. Prema podacima Komore “u četiri godine broj specijalista u bolničkom sustavu pao je za gotovo 15 posto, sa 7007, koliko ih je u sustavu bilo 2011. godine, na 6019 (podaci za prvi kvartal 2015.). To je 988 liječnika manje u četiri godine”, ističe HLK u priopćenju.

“Iz sustava nam odlaze mladi, sposobni liječnici, uvjereni u svoje znanje i sposobnosti te spremni mukotrpno i predano raditi. Odlazi nam perspektiva sustava“, upozorava predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

HKL problem vidi u lošem statusu liječnika u Hrvatskoj, smatraju njihovu društvenu poziciju neprimjerenom, nezadovoljavajućom i destimulativnom, stoga se od vlade traži da poduzme konkretne mjere za poboljšanje statusa liječnika čime bi se, smatraju, zaustavilo napuštanje hrvatskog zdravstvenog sustava. Liječnici su nezadovoljni i postojećim uvjetima rada, što je i očekivano, jer su mjere štednje dovele do značajnih disfunkcionalnosti zdravstvenog sustava, što se vjerojatno neće moći jednostavno popraviti.

Komora također upozorava da će nastavljanje aktualnih trendova u zdravstvu dovesti do daljnjeg urušavanja sustava što bi rezultiralo lošom kvalitetom pružanja zdravstvene skrbi građanima ove zemlje. Također ističu kako je “kvalitetno zdravstvo ne samo primarni nacionalni interes, već i osnovni interes svakog našeg građanina”, a takvo zdravstvo nije moguće ostvariti s manjkovima kakvi postoje u RH, pa tako podaci Komore govore kako “zdravstvu nedostaje oko 2.500 bolničkih specijalista da bi se dosegnuo prosječan broj liječnika na 1.000 stanovnika u zemljama EU, koje usprkos tom broju imaju potrebu za dodatnim liječničkim kadrom”. Među ostalim mjerama, zanimljivo je da u Komori smatraju kako je jedan od načina da se problemi liječnika riješe – kolektivno pregovaranje.

No, umjesto povećanja ulaganja u gotovo uništeni javni zdravstveni sustav u Hrvatskoj, nova, “stručna” vlada nastavlja ponavljati upravo one floskule koje su provedbom mjera štednje dovele do urušavanja kvalitete javnog zdravstva u Hrvatskoj.