politika
BiH
vijest

Hapšenje Radončića i “ugrožene reforme”

Foto: AFP

U akciji kodnog naziva “Lutka 2” jučer je uhapšen Fahrudin Radončić, jedan od najmoćnijih ljudi u Bosni i Hercegovini, vođa stranke Savez za bolju budućnost BiH (SBB) koja je trenutno na vlasti u Federaciji, bivši ministar bezbjednosti BiH i vlasnik najtiražnijih novina u zemlji – Dnevnog avaza. Prema dostupnim podacima, Radončić je osumnjičen za ometanje rada pravosuđa, a u medijima se već pojavio i transkript inkriminirajućeg razgovora u kojem šef SBB-a s jednim od svojih suradnika, ranije uhapšenim Bakirom Dautbašićem, razgovara o utjecanju na Azru Sarić, svjedokinju u slučaju protiv narkobosa Nasera Kaljmendija, kojem se trenutno sudi na Kosovu. Veza između dilera i političara već je ranije bila predmet intenzivnih spekulacija bh. medija, koje je kasnije potvrdio američki tužitelj u Prištini Andrew Hughe, ali koje Radončić odlučno odbija.

Dok se čeka pravosudni rasplet cijelog slučaja, već je jasno da je hapšenje izazvalo političku promjenu: po svemu sudeći razvrgnuto je prošle godine sklopljeno “bošnjačko pomirenje” između SBB-a i Stranke demokratske akcije (SDA). To nije prvi preokret u odnosima između ovih stranaka. Radončić je naime svoj politički uspon započeo kao član SDA i pokretač Bošnjačkog avaza bliskog toj stranci koji je kasnije prerastao u medijski imperij u njegovom vlasništvu. Osnivanje SBB-a 2009. godine bilo je uvod u višegodišnje zaoštreno rivalstvo sa bivšom strankom koje se manifestiralo kroz međusobne optužbe za sistemsku korupciju i intenzivne veze s kriminalnim miljeom između lidera SBB (i njegovih novina) te Bakira Izetbegovića, šefa SDA i sina pokojnog predsjednika predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Bošnjački faktor

Iako je sudbina federalne vlade još uvijek neizvjesna, očito je da je hapšenje vratilo neke stare navike na “bošnjačkoj političkoj sceni”: današnji Avaz je tako izašao s naslovnicom “Politička montaža Radončiću”, a u članku pod naslovom “Montirani proces: Hapšenje lidera SBB-a je akt tihog državnog udara” se istodobno za državni udar optužuje SDA, ali i hapšenje interpretira kao pokušaj “razbijanja koalicije SBB-SDA” od strane određenog “klana” unutar konkurentske stranke. Ta je “pravosudna mafija”, tumači se u SBB-u, sve pokrenula kako bi “destabilizirala bošnjački faktor” i zaustavila “evropsku perspektivu BiH”. O objavljenom transkriptu navodnog razgovora Radončića sa suradnicima može se međutim čitati kako je on formiranje vlasti na državnom nivou namjeravao uvjetovati zaustavljanjem istražnih procesa u ovom slučaju.

“Lobiranje” se također nije zaustavilo samo na “međubošnjačkim dogovorima”, jer su optuženi članovi SBB utjecanje na pravosuđe navodno dogovarali i sa zaposlenikom ambasade Sjedinjenih Država Zijadom Hadžijahićem dok je Radončić suradnicima navodno obećavao i intervenciju šefa Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u BiH Jonathana Moorea. Kako bilo, SDA se za sad nije očitovala o slučaju, ali je zato među političkim komentatorima postignut konsenzus u žaljenju što je hapšenje jednog političara zbog sumnji u veze s narkobosom i umiješanosti u ubojstvo zaustavilo “reformske procese”, odnosno program ekonomske liberalizacije koji je pretprošle godine nametnula međunarodna zajednica.