rad
vijest

Kineski COSCO dobio koncesiju nad lukom Pirej

Foto: AGF / Photononstop / GUido Alberto ROssi

Najvažnija kineska brodarska kompanija COSCO (China Ocean Shipping Company) pobijedila je na natječaju za koncesiju najveće grčke luke – Pireja. Poboljšanu ponudu COSCO-a prihvatio je u srijedu grčki fond za privatizaciju (Hellenic Republic Asset Development Fund HRADF), pišu grčki mediji, a prenosi IBNA Realizacijom sporazuma o koncesiji Pireja, COSCO će steći vlasnički udio od 67 posto. Nova tzv. “poboljšana” i prihvaćena ponuda COSCO-a sastojala se od 22 eura ponuđene cijene po dionici, što je ukupno dostiglo iznos od 368.5 milijuna eura. Kineska kompanija bila je jedini ponuđač u finalnoj fazi ovog natječaja, a očekuje se da će sporazum će stupiti na snagu nakon potvrde u grčkom parlamentu, što je predviđeno za april. Jedan od uvjeta natječaja bilo je dodatno ulaganje u infrastrukturu luke u iznosu od 350 milijuna eura u razdoblju od narednih deset godina. Ukoliko se sporazum realizira, COSCO će u prvoj fazi za iznos od 280.5 milijuna eura steći kontrolni paket dionica od 51 posto, dok se isplata ostatka od 88 milijuna eura očekuje u idućih 5 godina.

Optimistične procjene kazuju kako će grčka ekonomija, do 2052. kada bi koncesija trebala isteći, na ovome poslu ostvariti koristi u iznosu od 1.5 milijardi eura. Međutim, da ova računica i ne mora biti točna, može se zaključiti iz praksi koje COSCO provodi na kontejnerskim terminalima Pirej II i Pirej III nad kojima COSCO već ima 35-godišnju koncesiju od 2009. Naime, prema prvom sporazumu, koncesionar se obvezao modernizirati terminale i javnom lučkom društvu, koje upravlja jednim terminalom, plaćati godišnju naknadu koja se sa zateznim kamatama penje do 832 milijuna eura No, s razvojem krize dolazi i do promjene prvog sporazuma, te se koncesionara oslobađa davanja za socijalne doprinose i daju mu se fiskalne olakšice. Ovako povoljne uvjete poslovanja međutim istovremeno nije dobila uprava javne luke Pirej (upravlja terminalom Pirej I) te se sindikalci pitaju da li je ovo uopće poštena kompeticijska utakmica. Osim toga, godine 2011., nakon promjene ugovora, kineska kompanija ostvarila je ogroman promet koji je premašio aktivnost iz pretkriznih godina.

Nadalje, COSCO-vi terminali imaju 262 stalno zaposlene osobe, no osim toga povremeno i privremeno zapošljavaju na stotine dodatnih radnika putem privatnih agencija. Ovi radnici nemaju regulirana prava. Njih se o radnom vremenu obavještava na temelju procjena dnevnih potreba nekoliko sati prije početka smjene sms-om. Sindikati optužuju COSCO za smanjenje plaća i do 50 posto, nepoštivanje kolektivnih ugovora, snižene doprinose za mirovine, nesigurne radne uvjete i neplaćanje prekovremenih. S druge strane, u Pireju I, piše LMD, zaposleno je 1300 ljudi s ugovorima o radu i zadržanim materijalnim pravima.

Iz računice koristi grčke ekonomije, dakle, očito je izostavljen pad životnog standarda radnika luke i zanemareni su socijalni troškovi davanja Pireja u koncesiju.