politika
BiH
tema

Reformska agenda familije Izetbegović

Foto: AFP / Elvis Barukčić

Da inzistiranje na razlikama između korupcijskih poslovnih praksi lokalnih bh. elita i boljih političko-poslovnih običaja na razvijenom Zapadu predstavlja tek zbrku u glavama provincijskih liberala svjedoči i recentni slučaj sarajevske Opće bolnice. Njena demontaža pod patronatom i za korist klijentelističke mreže oko Stranke demokratske akcije odvija se sasvim u skladu s nametnutom Reformskom agendom iz međunarodnih centara moći.

Dok na svim nivoima vlasti BiH još uvijek traje prepirka o Danu Republike Srpske i referendumu o položaju državnog Ustavnog suda koji se najavljuje u Republici Srpskoj, neke konkretne odredbe Reformske agende, dokumenta koji su svi bh. lideri prihvatili bez bilo kakvih konsultacija počinju sa implementacijom u Kantonu Sarajevo i to skopčani sa privatnim ambicijama porodice Izetbegović. Sebija Izetbegović, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, za koju se spekulira da ima ogroman utjecaj u Stranci demokratske akcije čiji je predsjednik njen suprug, donedavna direktorica Opće bolnice u Sarajevu (položaj do kojeg je došla brutalno se obračunavši sa prethodnim direktorom ove ustanove, također utjecajnim SDA-ovcom Bakirom Nakašom), prešla je na novu funkciju direktorice Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

Međutim, tu ne prestaju ambicije jedne od “prvih dama” BiH. Nevoljko se odrekavši prethodne funkcije Izetbegović je svojim kolegama saopštila plan ujedinjavanja Opće bolnice i UKCS-a u jednu ustanovu sa jedinstvenim direktorom. Pritom se ne radi samo o pukoj ambiciji jedne od tri prve supruge u BiH da gospodari sa dva najveća bolnička kompleksa u Sarajevu. Cilj je da se Opća bolnica, inače jedna od najopremljenijih i najfunkcionalnijih u cijeloj BiH, potpuno rasformira, da se “viškovi” zaposlenih otpuste, da postojeći ljekarski kadar pređe u UKCS, dok će kompleks Opće bolnice (dvije reprezentativne zgrade u samom centru grada) biti potpuno napušten da bi se unutar kompleksa UKCS-a (udaljenom oko kilometar) na duge staze gradile nove zgrade u koje bi se mogle adekvatno smjestiti neke od klinika.

U sklopu reformi

Izetbegovićeva uništenje Opće bolnice planira izvesti munjevito i to na način da će pojedini njoj lojalni šefovi odjeljenja napisati “molbu za prelazak” u UKCS, čime će Opća bolnica ostati bez odjela neophodnih za funkcionisanje i raspasti se. Izetbegovićeva će se jednostavno pozvati na potrebu reforme zdravstvenog sektora koja je jedan od zahtjeva u oktroiranoj Reformskoj agendi. Vlada FBiH kojom dominiraju SDA, SBB i HDZ BiH je već prihvatila zadatak da se od 7,11% izdvajanja od BDP-a za zdravstveni sistem u tri godine taj postotak svede na svega 6,2%.

Da će ova reforma značiti ne samo puke mjere štednje već i suludo uništavanje bolničkih kapaciteta kao što je Opća bolnica zbog nezajažljivih ličnih ambicija, pojašnjava šef Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice i predsjednik UO Ljekarske komore Kantona Sarajevo, Dragan Stevanović: “Jednu zdravstvenu ustanovu čine prostor, oprema i kadrovi. Ona je namjenski pravljena na 36.000 kvadrata vrlo adaptirana za zdravstveni prostor, stara 40 godina, jedan od mlađih zdravstvenih objekata u FBiH. U adaptaciju prostora 2000. godine od EU uloženo je oko 9 miliona dolara, a onda do sada još 10 miliona KM. Samo u 2015. je uloženo 4 miliona KM za novi magnet koji je tek proradio, 300.000 KM za novi rendgen aparat koji još nije proradio, u novembru 300.000 KM za spalionicu ekološkog medicinskoj otpada (vrpcu presjekao premijer), prije toga 600.000 KM za kompletne medicinske plinove. Silno ulaganje: u novembru ulažete, a onda krajem novembra se pojavite s idejom da to sve raščerupate, da ponovo adaptirate za kancelarijske prostore Vlade, a da dio opreme preselite, dio će propasti i da zaposlenike preselite na Klinički centar jer je to racionalno. Pa ja pitam radite li to u svojoj kući?”

U korist Izetbegovićeve je već počelo kružiti i jedno poltronsko pismo podrške “zadovoljnih” doktora u kojem se hvale vrline štedljive direktoriceDa je riječ o, čak i za bh. praksu, nečuvenom podređivanju kompletnih institucija porodičnom interesu svjedoči i činjenica da je Sebija Izetbegović bila jedini kandidat za funkciju direktora UKCS-a, te da se o njenom imenovanju nije izjasnila ni vrlo utjecajna komisija Stranke demokratske akcije, iako ona to po pravilu čini za sve upravljačke pozicije ispred SDA na području Federacije BiH. To dovoljno govori o tome da je cijela stvar unaprijed dogovorena, toliko da se čak ne gubi vrijeme ni na privide legalnosti. Cjelokupna akcija gašenja Opće bolnice se vrši bez bilo kakvog elaborata o izvodljivosti, pa ni mišljenja Ljekarske komore FBiH. K tome je posve suludo zgradu namjenski građenu i decenijama opremanu da bude bolnica prenamjenjivati za neku drugu upotrebu (govorka se o vladinim kancelarijama, mada bi se zbog reprezentativne lokacije u samome centru grada svakako mogle pojaviti i drugačije ambicije).

Otpuštanje radnika: jedini sigurni učinak

Brojne će klinike iz zgrade sa namjenski konstruiranim plinskim, elektro i komunikacijskim instalacijama koje iz centralnog mjesta dolaze u svaku sobu i do svakog kreveta, sa modernim liftovima i najsavremenijom opremom za uništavanje infektivnog otpada, biti preseljene u trošne austrougarske zgrade u kompleksu UKCS-a i to uz maglovito obećanje da će nove zgrade jednom u budućnosti biti izgrađene. S obzirom na uvezanost SDA sa brojnim privatnim građevinskim firmama nema sumnje u to tko će dobiti ove unosne poslove, s tim da će do tada ispaštati pacijenti. Kako bi se ovaj proces ubrzao, a Sebija Izetbegović učinila što efikasnijom direktoricom, SDA će izdejstvovati povlačenje 17 miliona KM sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, što nije nezakonito, ali je za bilo koju prethodnu upravu UKCS-a bilo nemoguća misija.

Sada je na potezu Ljekarska komora FBiH i pravobranilac Kantona Sarajevo koji bi kantonalnu imovinu morao zaštititi od devastacije. Neke nade se polažu i u Zakon o zdravstvenoj zaštiti i potrebi izrade elaborata koji bi radila komisija nezavisnih stručnjaka, a kojim bi se moralo jasno utvrditi da li je iseljenje Opće bolnice opravdano ili nije. S druge strane, kola će se na početku, naravno, slomiti na “sitnoj ribi”. Uštede će se izvršiti najprije na kadru medicinskih sestara i tehničara. Kako je Izetbegovićeva najavila, sve medicinske sestre i tehničari iz Opće bolnice koji pređu na novo radno mjesto u UKCS dobiće produženje ugovora o radu dok će višak od 250 zaposlenika ove branše koji trenutačno radi u UKCS-u dobiti otkaz. Tako će se zavađanjem medicinskog osoblja, kao i dijela doktora, ostvariti ambicije Izetbgovićeve, a Reformska agenda, dokument koji su bh. političarima na potpis donijeli stranci, doživjeti svoju implementaciju u bh. realnosti. Treba li napominjati da se HDZ-ov federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić uopšte nije oglasio po ovom pitanju?