društvo
Slovenija
vijest

Bračna jednakost na referendumu: kratki pregled kampanje

Foto: Zagrebačka akcija potpore

U nedjelju se u Sloveniji održava referendum o amandmanu Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima koji izjednačava prava heteroseksualnih i istospolnih brakova. Referendum je pokrenut nakon što je Ustavni sud, tijesnim rezultatom glasanja, usvojio žalbu konzervativne koalicije Za otroke gre (O djeci se radi) kojom su nastojali osporiti ustavnost amandmana izglasanog u slovenskom parlamentu ovog proljeća. Za komentar dinamike referendumske kampanje koja se odvija već skoro mjesec dana upitali smo Roka Kogeja iz Inicijative za demokratski socijalizam, aktivno uključene u kampanju i članice parlamentarne koalicije Ujedinjena ljevica (Združena levica).

Za početak se osvrnuo na kampanju strane koja se protivi bračnoj jednakosti: “Kod njih se ne događa ništa novo niti neočekivano. Argumentacija se i dalje zasniva na predodžbama koje sasvim odudaraju od društvene realnosti, pa tako za sve krive ‘kulturni marksizam’, strahuju od uvođenja ‘rodne ideologije’ u kurikulume vrtića i osnovnih škola i inzistiraju na tome da bi bračna jednakost razorila ‘tradicionalnu obitelj’.” I dok slovenska desnica parazitira na ideološkim mantrama američkog konzervativizma sedamdesetih godina prošlog stoljeća, puno interesantnija zbivanja na drugom polu više rezoniraju s recentnim transformacijama europskog i slovenskog političkog prostora.

Kogej ističe da je došlo do zamjene uloga u predvođenju kampanje za bračnu jednakost: “Vladajuća Stranka modernog centra (SMC) je formalno na strani “Za”, ali prvenstveno iz razloga jer to od njih zahtijeva Alijansa europskih liberalnih partija čija su članica. Oni nisu ni dio kampanje Čas je ZA (Vrijeme je ZA), već je vodeću političku ulogu u kampanji preuzela Inicijativa za demokratski socijalizam, koja ima puno manje resursa, financijskih, materijalnih i svih drugih.” Prema Kogeju, ova redistribucija uloga, odnosno činjenica da kampanju koja je uobičajeno u liberalnoj domeni preuzima socijalistička partija, proizvodi zanimljive političke učinke.

Taktičke odluke u kampanji

Naime, IDS kampanju vodi striktno liberalnom artikulacijom problematike: “Po meni, postoje najmanje dva pragmatična razloga za to. Prvi, već spomenuti, izostanak je liberalne partije iz kampanje i po svoj prilici se socijalistička partija na neki način morala primaknuti centru. Drugi razlog je zasnovan na anketama. Prema njima, birači ljevice i lijevog centra, odnosno Ujedinjene ljevice i Socijalnih demokrata su već prilično mobilizirani, dok se puno manja izlaznost očekuje od glasača liberalnih stranaka. S obzirom na to odlučeno je da se u svrhu njihovog privlačenja i angažiranja odustane od socijalističke artikulacije.”

No, Kogej u samokritičkoj maniri nije sasvim siguran da je posrijedi “pametnija” taktika: “Nikad nećemo saznati jel’ ovaj “elektoralistički” pristup bolji od socijalističke artikulacije, čak i u perspektivi budućih izbora, s obzirom na izglednost nove ekonomske krize, socijalne devastacije koju je prouzročila prošla i mobilizaciju odozdo vezanu uz izbjegličku problematiku.”

Prema trenutnim anketama čini se da će strana “ZA” izboriti pobjedu na referendumu, vjerojatno ne osvajanjem većine glasova već zato jer protivnička strana neće zadovoljiti referendumske uvjete za promjenu zakona: pored većine glasova mora se osvojiti i 20% glasova od ukupnog broja registriranih birača u Sloveniji.