politika
vijest

Protupravne likvidacije i pravosudni cinizam

Foto: NurPhoto / Mert Macit

Nakon prošlotjednog ubojstva odvjetnika Tahira Elçija, politička situacija u Turskoj se nastavlja zaoštravati. Naime, Elçi je djelovao u Diyarbakıru (Amed), neslužbenom glavnom gradu Kurda u Turskoj, gdje je bio istaknuti kritičar vlasti i zagovornik kurdskih prava koji je velik dio svoje karijere posvetio rasvjetljavanju protupravnih policijskih likvidacija političkih aktivista u Turskoj. Ustrijeljen je prošle subote, za vrijeme davanja izjave za medije, u incidentu koji je snimljen s nekoliko kamera, ali ipak ostaje sasvim nerazjašnjen. Naime, u sveopćoj pucnjavi u starom središtu milijunskog grada ostalo je nejasno tko je pucao na koga i tko su bili navodni napadači kojima je policija neuspješno nastojala odgovoriti.

Ne čudi stoga što su obitelj ubijenog i obje opozicijske stranke na sprovodu na kojem je sudjelovalo nekoliko desetaka tisuća ljudi za ubojstvo odvjetnika koji se bavio zataškanim policijskim ubojstvima optužile – državu. Ministar pravde je krajnje cinično na optužbe odgovorio kako bi “svi koji imaju dokaze da je država upletena u ubojstvo trebali predati te dokaze”… naravno, istoj toj državi. No prije ikakve predaje dokaza ili završetka policijske istrage, mediji pod kontrolom vlasti su, prema sugestiji predsjednika i premijera, nepoznate  napadače nastavili nazivati “teroristima” implicirajući vrlo jasno kako je napad izvela zabranjena Radnička stranka Kurdistana (PKK).

Novinari i teroristi

Ova interpretacija, prema kojoj najveći kritičari turskih vlasti uglavnom ubijaju sami sebe, osobito je popularna kod najviših državnih dužnosnika. Naime, Elçi je bio među rijetkim otvorenim zagovaračima legalizacije PKK-a u sklopu mirovnog procesa kojeg je podržavala i zabranjena organizacija, ali ga je naprasno nakon gubitka izbora prekinula vladajuća stranka. Upravo je zbog toga ubijeni odvjetnik bio i više puta zatvaran pod optužbom za “terorističku propagandu”, a u trenutku ubojstva je čekao suđenje. Tužiteljstvo je zahtijevalo najmanju kaznu od sedam godina zatvora.

Prema već karakterističkim paradoksima turske politike, sve ovo se odvijalo paralelno sa sve glasnijim optužbama kako turske vlasti pružaju infrastrukturnu podršku al-Kaidi i tzv. Islamskoj državi. Optužbe su pridobile međunarodnu pažnju nakon što su ih istaknule ruske vlasti, od nedavno u konfliktu s Turskom. No za razliku od susjednih sila koje svoja saznanja o tajnim djelovanjima turskih vlasti objavljuju ovisno o tome u kakvim su odnosima s njima, u samoj Turskoj novinari predano rade na razotkrivanju ovih veza. I izlažu se velikim opasnostima. Dvojica novinara, Can Dündar i Erdem Gül uhapšeni su svega dva dana uoči Elçijevog ubojstva, očekivano pod optužbom za “terorizam”.

Njihov je krimen naime bila objava snimki koje dokazuju kako turska sigurnosna agencija MİT organizira transport velike količine oružja u Siriju. Za njih je pak zatražena doživotna kazna zatvora.