politika
Makedonija
tema

Kako preživeti makedonsko zdravstvo?

Foto: Wikimapia

Proteklih se nedelja zaredalo nekoliko velikih skandala u makedonskom zdravstvu. U situaciji konstantne političke krize, smrt trudnice i ranjavanje lekara izazvali su nove ulične proteste. Uz očitu političku neodgovornost institucija koje upravljaju zdravstvom, na razvoj problema je presudno uticao i niz “štedljivih” reformi koje su sistem bacile na kolena.

Golgota makedonskih građana u lavirintima propalog i opasnog zdravstvenog sistema se nastavlja. Krajem oktobra, u đevđelijskoj bolnici je tokom porođaja putem carskog reza umrla porodilja, a sa njom i njena još nerođena beba. Tehnički razlog ove tragedije je pogrešna intubacija rodilje čime je pričinjeno gušenje, a time i smrt, dok je pravi razlog ove tragedije pijano stanje oba anesteziologa koji su izvodili intubaciju. Sledećeg dana u istoj bolnici umrla je 14 godišnja devojka koja je popila veliku količinu tableta, a samo dva dana kasnije u ginekološko-akušerskoj klinici u Skoplju umrla je žena koja je bila u petom mesecu trudnoće.

Ministar Nikola Todorov je, kao u prethodnim slučajevima smrti pacijenata zbog neprofesionalnog odnosa medicinskog osoblja, izrazio samo svoje žaljenje, ali ne i osećaj da ima moralnu odgovornost za podnošenje ostavke. U isto vreme kada su se desile ove tragedije, pregovori oko realizovanja političkog dogovora iz Pržina bili su u krizi i to je bio dodatan razlog da građani opet izađu na ulice i putem protesta zatraže da se političke partije drže dogovora, a ministar zdravlja podnese ostavku.

Kazna za savesne

Situacija se dodatno pogoršala nakon napada na hirurga na klinici za abdomenalnu hirurgiju u Skoplju početkom ovog meseca. Sin pacijentice koja je umrla tokom operacionog zahvata i komplikacije zbog napredne faze kancera u abdomenu je revoltiran pucao u hirurga i ranio ga. Ovaj napad izazvao je protest njegovih kolega na svim hirurškim klinikama, obustavu svih operacija koje su na programu i primanje samo hitnih slučajeva. Kao odgovor na njihov protest i neobavljanje operacija, direktori klinika su počeli da vrše pritisak na doktore preteći kaznama i otkazima. Situacija je ukazala na duboke probleme u zdravstvu za koje krivicu između ostalog snose ministar zdravlja, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i predsednik lekarske komore.

Osim toga što je veliki procenat makedonskih lekara napustio državu i otišao da radi u inostranstvu, čime je sistem ostao bez kvalitetnih, iskusnih i profesionalnih lekara, makedonske bolnice i klinike imaju konstantne probleme sa higijenom, potrošnim materijalom, novim, a neupotrebljenim aparatima jer nema ko da radi na njima. Pacijenti su prinuđeni da sami nabave špriceve, lekove, čak i gaze, a taj trošak kasnije je skoro nemoguće refundirati od Fonda za zdravstveno osiguranje.

Jedan od najvećih udara koji je ministar putem svojih reformi zadao lekarima je obračunavanje plate po učinku čime je napravio diskriminaciju lekarskih specijalnosti. Striktno poštovanje pravila da pacijent koji dođe u bolnicu mora da nosi uput od svog matičnog lekara bez razlike da li je njegov slučaj hitan ili ne, doveo je lekare u situaciju da biraju da li će poštovati pravila koja je nametnulo ministarstvo ili Hipokratovu zakletvu. Doktorka na odeljenju za infektivne bolesti u jednoj bolnici van Skoplja, primila je pacijenta koji je bio u kritičnom stanju, nije tražila uput od matičnog lekara, spasila pacijenta i time “zaradila” kaznu od 300 evra.

Štednja opasna za zdravlje

Osim nedostatka profesionalnog kadra i potrošnog materijala, na rukovodnim mestima u bolnicama i klinikama postavljeni su partijski ljudi koji nemaju znanja i iskustva u polju bolničkog upravljanja. Mobing i maltretiranje kadra koji nije partijski opredeljen ili je simpatizer oporbe često je viđena situacija.

U procesu nekvalitetnih reformi iz kuhinje ministra za zdravstvo Todorova nisu pošteđeni ni pacijenti. Putem poslednjeg tendera za nabavu insulina, direktno je stavio njihovo zdravlje u opasnost. Izgovorom da je cena insulina važnija od kvaliteta, ministar je odabrao insulin prve generacije koji je star 20 godina, nekvalitetan, izaziva zavisnost i potrebno je njegovo češće uzimanje tokom dana da bi se normalizovao nivo šećera u krvi. Posle ovog tendera ministarstvo je donelo zabranu lekarima da izdaju recepte za ostale vrste insulina i naredilo da se prepisuju isključivo tipovi insulina odabrani na tenderu.

Samo dan posle incidenta u kojem je ustreljen hirurg, ministarstvo za zdravsto, lekarska komora i makedonsko lekarsko društvo potpisali su povelju kojom su se obavezali da će zaštitit dignitet i integritet lekarske struke. Ironija potpisivanja ove povelje je u tome što su nju potpisali isključivo lekari koji su na funkcijama, odnosno direktori klinika i zdravstvenih domova širom zemlje. Lekari bez političkih funkcija nisu bili prisutni na potpisivanju, oni su bili u klinikama radeći svoj posao.