politika
Rumunjska
vijest

Rumunjski premijer podnio ostavku

Foto: AFP / Daniel Mihailescu / Victor Ponta

“Mogu voditi političke bitke, ali ne mogu se boriti protiv naroda” – riječi su rumunjskog premijera Victora Ponte koji je u srijedu dao ostavku na ovaj položaj. Ostavka je posljedica masovnih prosvjeda posjećenosti od 25.000 ljudi održanih u glavnom rumunjskom gradu Bukureštu. Prosvjedi su reakcija na požar u diskoteci Collective u kojem je život izgubilo 32 ljudi, dok je ukupno 140 hospitalizirano.

Pontina vlada vršit će funkciju tehničke vlade do raspisivanja novih parlamentarnih izbora. Njegovu ostavku opozicijske snage pokušavaju osigurati posljednjih godinu dana, stoga je pitanje na koje se u narednim danima očekuje odgovor i to koju je funkciju imala opozicija u masovnoj mobilizaciji stanovnika Bukurešta. Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis kazao je kako je “netko morao preuzeti odgovornost za ove događaje”, te dodao kako je njegov sadašnji cilj na vlast dovesti svoju bivšu stranku – Liberale.

Diskurs koji je mobilizirao bukureštanske stanovnike te u konačnici doveo do premijerove ostavke opet se vrti oko korupcije. Štednja koja je uz komercijalizaciju dodatno upropastila javni sektor, prema trenutnom diskursu vidljivom u rumunjskim medijima, instrument je kojim se objašnjava korupcija. Neodržavana infrastruktura, niske plaće javnih službenika i požarnih, sanitarnih i ostalih inspektora čine plodno tlo za prihvaćanje mita. Loše inspekcije i mito, prema rumunjskoj javnosti, odgovorne su za to što su sve sigurnosne manjkavosti (tek jedan požarni izlaz, manjak prskalica na zidovima, nedovoljan broj aparata za gašenje požara, dekoracije izrađene od visoko toksične i zapaljive pjene, itd…) bukureštanskog kluba ostale neprimijećene te u konačnici dovele do katastrofe.