politika
BiH
vijest

Neformalni štrajk u rudniku Abid Lolić u Travniku

Foto: Rudnik Abid Lolić

Nakon što su tijekom protekle noći obustavili proizvodnju, rudari Rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” u Biloj kod Travnika nakon završetka rada, jutros su odbili izaći iz rudnika. Njih 40 u jami se nalazi preko 15 sati, a kako javljaju reporteri iz Bosne i Hercegovine za N1 “ne zna se imaju li hrane i pića”. Dio rudara koji nije radio noćas, prosvjeduje ispred upravne zgrade. U jamu su jutros sišli i direktor Rudnika te predstavnici Sindikata rudara, no nikakvi dogovori nisu postignuti.

Prema posljednjim informacijama, rudari traže raskid ugovora s građevinskom firmom Rudar iz Tuzle, smjenu Upravnog odbora, upravnika jame i tehničkog direktora. Također traže i potpisivanje ugovora na neodređeno za novozaposlene rudare te isplatu regresa po izdatim rješenjima za godišnje odmore 2014. i 2015. godine. Kako se iz bosanskih medija može iščitati, primarni zahtjev rudara je raskidanje ugovora sa spomenutom firmom Rudar te pozivanje financijske policije u tu firmu i reviziju poslovanja. Nažalost, niti jedan bosanski medij zasad nije objasnio što je sporno s ugovorom tuzlanske firme i travničkog rudnika, zbog čega su vijesti o štrajku rudara nepotpune i nejasne.

Direktor Rudnika je nakon izlaska iz jame i nepostizanja dogovora s rudarima za medije kazao kako će o svim zahtjevima obavijestiti JP Elektroprivredu BiH d.d. Sarajevo koja je vlasnik Rudnika „Abid Lolić“ do.o. Travnik Bila, te da je jedini zahtjev koji može ispuniti onaj o isplati regresa, dok ostalo ne ovisi o njemu.

Podsjetimo, 19. marta ove godine u rudniku Abid Lolić na dubini od oko 300 metara smrtno je stradao jedan rudar, dok je drugi lakše ozlijeđen. Pisalo se tada kako je rudar smrtno stradao nakon što ga je kamen koji se odlomio pogodio u glavu. O povezanosti ovog događaja sa neformalnim štrajkom rudara trenutno nema informacija.