društvo
Rumunjska
vijest

Novi dokazi o mučilištima u Rumunjskoj

Foto: AFP

Prema nedavnom članku objavljenom u Washington Postu, postoji preko 14.000 fotografija tajnih i ilegalnih zatvora koje je koristila američka Središnja obavještajna agencija (CIA) nakon napada i okupacije Afganistana i Iraka, uključujući i one u Rumunjskoj. Postojanje tih fotografija izravno demantira tvrdnje rumunjskih dužnosnika kako nikada nije postojala dozvola lokalnih vlasti za takve lokacije. No djelomično cenzurirani i naknadno objavljeni dokumenti i istraživanja više zapadnih medija kao i Vijeća Europe uvjerljivo su dokazala kako je jedan od najvažnijih “crnih zatvora” pod nazivom Bright Light bio smješten upravo u Bukureštu, čime uporno negiranje rumunjskih vlasti ispada groteskno.

Iako se CIA-ini lokaliteti koji su postojali diljem svijeta (od Tajlanda do Litve i Maroka) obično nazivaju zatvorima, nije riječ ni o kakvim službenim kaznionicama. Radi se uglavnom o vojnim bazama i sličnim lokacijama u kojima su držani oteti strani državljani, bez ikakvog zakonskog obrazloženja njihovog zatvaranja te u kojima su bili podvrgnuti zvjerskim mučenjima. Njihovo postojanja predstavlja politički problem za mnoge vlade koje su odobrile njihovo otvaranje na svojem teritoriju pod američkim pritiskom s obzirom da su time izravno prekršili kako međunarodne konvencije tako i lokalne zakone zbog čega bi pojedini dužnosnici još uvijek mogli kazneno odgovarati.

Lokaliteti u istočnoj Europi su konačno zatvoreni tijekom 2006. godine, a zatvorenici su, prema izjavama “neimenovanih izvora iz CIA-e” koje redovito citiraju mediji koji su se bavili istraživanjem ovog slučaja poput ARD-a, Spiegela i AP-a, premješteni u Kabul, Guantanamo ili su pak nakon višegodišnje torture pušteni na slobodu, s obzirom da nisu nađena nikakva opravdanja za njihovo zadržavanje. Ubrzo nakon zatvaranja zatvora i ulaska ove zemlje u Europsku uniju, rumunjske su vlasti bile pod pritiskom pojedinih zapadnoeuropskih zemalja da otkriju podatke o tajnim zatvorima, što su sve vlade do sada odbile uz podršku SAD-a, iako se novi dokazi o tome neprestano objavljuju.

Dok su zatvori u Europi po svemu sudeći zatvoreni, američki logor u Guantanamu na Kubi još uvijek radi i drži zatvorenike bez ikakve optužnice ili prava na obranu, unatoč obećanjima administracije Baracka Obame da će ga zatvoriti odmah nakon dolaska na vlasti 2009. godine.