rad
BiH
vijest

Posrnula naftna kompanija Optima iz RS prodaje imovinu

Foto: Rafinerija ulja Modriča

Sve veća zaduženost i nestabilno poslovanje prisiljavaju Optima grupu, najveću naftnu kompaniju na području Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, na prodaju imovine, piše BIRN. Prodaja imovine ponovno rasplamsava strahove o povlačenju ruskih investitora.

BIRN je razgovarao s radnicima Optima grupe koji su kazali kako se u firmi provode otkazi te se prodaju i iznajmljuju pokretnine i nekretnine s ciljem prikupljanja dodatnih sredstava. Događa se rezanje radne snage, a preostali radnici ne mogu koristiti slobodne dane, godišnje odmore, pa čak ni bolovanja. Prodaja je značajno pala te se teret poslovanja prenosi na radnike, kazao je zaposlenik Optime.

Ranije ovog mjeseca Optima je na svojim Internet stranicama objavila oglas za prodaju većine nekretnina, ukupno 19 jedinica – uključujući hotele, motele, kuće, tvorničke hale, zemlju, urede, stanove i kafiće diljem Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Ukupna početna cijena postavljena je na 5,4 milijuna eura, a natječaj je otvoren još mjesec dana.

Optima je u ovom je obliku počela funkcionirati prije osam godina nakon što je ruska kompanija NeftegazInKor – podružnica Zarubezhnefta, 2007. godine kupila posrnulu Naftnu industriju Republike Srpske. Ta je kupovina uključivala stjecanje vlasništva nad 75 posto Rafinerije Bosanski Brod, 66,75 posto vlasništva nad Rafinerijom ulja Modriča te 70 posto Banjaluka Petrola. Usprkos ruskim investicijama Optima grupa nastavila je gomilati gubitke te je stvarala nove dugove. Situacija je najgora u Rafineriji Brod koja je proteklih godina nagomilala najveće dugove. Nezavisna revizija početkom je ove godine utvrdila da kratkoročni dugovi premašuju imovinu za 20 milijuna eura, a neto dug je tri puta veći od kapitala firme. Revizija je također utvrdila da je rafinerija, čiji je neto gubitak samo na kraju 2014 iznosio 13 milijuna eura, a ta je svota dodana na ukupni dug Rafinerije od 265 milijuna eura, potrošila velike količine sredstava na “sumnjive transakcije” pritom ne plaćajući poreze ni doprinose. Revizija također zaključuje da preživljavanje kompanije ovisi samo o kontinuiranoj financijskoj potpori matične kompanije NeftegazInKor iz Rusije.