politika
Albanija
vijest

Lokalni izbori u Albaniji potvrdili nedostatak alternative

Foto: AFP / Loic Venance

U nedjelju su održani lokalni izbori za gradonačelnike i vijećnike 61 općine u Albaniji. Izbori su prozvani testom vladajuće koalicije pod vodstvom liberalne Socijalističke stranke Albanije. Ta je stranka zajedno s koalicijskim partnerima pokrenula niz mjera liberalizacije i “racionalizacije” koje između ostalog uključuju snažno poticanje privatizacije visokog obrazovanja, represivne mjere naplate struje koja je do sad služila kao “socijalni ventil”, projekte “urbane revitalizacije” koji su doveli do prisilnog iseljavanja siromašnog stanovništva iz centara gradova, kao i smanjenje broja općina sa 373 na samo 61, što je izazvalo nezadovoljstvo kako u malim bivšim općinskim mjestima, tako i među pojedinim susjednim zemljama koje su ukidanje nekih općina doživile kao napad na samoupravu nacionalnih manjina.

Mjere koje je poduzela vladajuća koalicija pod službenim nazivom Savez za europsku Albaniju dio su njezinog nastojanja da ubrza europske integracije ove zemlje dosljedno provodeći ili čak premašujući neoliberalne recepte na kojima inzistiraju euroatlantske institucije. Konzervativna opozicijska Demokratska stranka Albanije koja predvodi koaliciju nazvanu Narodni savez za rad i dostojanstvo po svemu sudeći nije uspjela ponuditi uvjerljivu alternativu vladajućima te je izgubila izbore u svim većim gradovima osim u Skadru na sjeveru zemlje. Mediji također izvještavaju o velikom broju poništenih listića čije su fotografije dijeljene putem Interneta u znak razočaranja ponuđenim opcijama.

Opozicija je uložila prigovor na regularnost izbora inzistirajući na svojoj pobjedi. Strani promatrači su potvrdili brojne slučajeve kupovine birača, odnosno nuđenja gotovine u zamjenu za glasove siromašnih stanovnika, no unatoč tim incidentima promatrači su izbore općenito ocijenili regularnima. U međuvremenu, iako je pravo glasa na ovim izborima imalo čak 3,4 milijuna stanovnika procjenjuje se da u Albaniji trenutno živi ukupno svega 2,8 milijuna stanovnika, pri čemu je barem trećina ljudi s pravom glasa regularno ili iregularno otišla u druge zemlje u potrazi za poslom.