politika
vijest

HR Vlada ne zna mora li TTIP na ratifikaciju u Sabor

Foto: Zelena akcija / Prosvjed protiv TTIP-a

“Radi li se u slučaju TTIP-a o sporazumu koji je u isključivoj nadležnosti Europske unije ili o mješovitom sporazumu, ovisit će isključivo o njegovom sadržaju koji još uvijek nije do kraja definiran, odnosno o kojem se i dalje vode pregovori”, stoji u odgovoru Vlade Republike Hrvatske na zastupničko pitanje Dragutina Lesara.

Vlada dalje objašnjava da će u slučaju da se TTIP sklopi kao mješoviti sporazum, morati ići na ratifikaciju u Hrvatski sabor, kao i u parlamente svih ostalih država članica. No, “ako se bude radilo o sporazumu iz isključive nadležnosti Europske unije, TTIP će početi obvezivati države članice Europske unije, uključujući i Republiku Hrvatsku, nakon što Europska unija postane njegovom strankom”. Vlada dalje podsjeća da je “Republika Hrvatska ograničila svoj suverenitet u određenim područjima u korist autonomnog pravnog poretka Europske unije te da je zajednička trgovinska politika u isključivoj nadležnosti Europske unije”.

Slobodna Dalmacija ističe kako je 20 parlamentarnih domova od EU i Europske komisija zatražilo da TTIP bude podložan ratifikaciji nacionalnih parlamenata, no kako je EK umjesto odgovora ponudila neodređene izjave iz kojih se ne vidi nužnost ratifikacije u nacionalnim parlamentima. Razlog tome je što je za propast TTIP-a dovoljno da parlament jedne zemlje ne ratificira sporazum i on pada u cijeloj Europskoj uniji.