društvo
Hrvatska
vijest

Seksizam u dnevnoj politici

Nakon izjave kojom je mlado muško medicinsko osoblje sveo na nekontrolabilne životinje kazavši kako njima vladaju hormoni, hrvatski ministar zdravlja Siniša Varga (SDP) u petak je na dodjeli zahvalnica za najboljeg liječnika i najbolju medicinsku sestru koje biraju pacijenti, pridržavajući sestrinsku kutu “najsestri” dao seksistički komentar kazavši kako “volimo da su sestre u pripijenom”. Varga se potom, nakon što je još jednom izazvao zgražanje javnosti, ispričao priopćenjem rekavši kako je njegov komentar bio neprimjeren te da iskreno žali zbog svoje izjave. Također je kazao kako mu je žao ako je njome na bilo koji način nekoga uvrijedio te da se “za žensko-mušku solidarnost zalaže u svakodnevnom radu, kao medicinar, kao i u privatnom životu”. Dodao je i da će se nastaviti zalagati za ravnopravnost žena i muškaraca”.

Na izjavu svog člana nije reagirao ni u javnosti nevidljiv Forum žena vladajuće stranke, no s obzirom na to da je predizborna godina, na Varginu izjavu promptno su reagirali pojedini članovi HDZ-a objašnjenjem kako je Ministrova izjava klasičan primjer spolne diskriminacije i uznemiravanja, ne samo jedne pojedine medicinske sestre, već cijele struke, ali i svih žena. HDZ nije jednako agilno reagirao kada su u Europskom parlamentu njegovi članovi glasali protiv Izvješća o jednakopravnosti muškaraca i žena koja je trebala zajamčiti ženama istu plaću za isti posao.

Općoj skandalizaciji usprkos, izjava ministra Varge u javnom prostoru Hrvatske nažalost nije nikakva iznimka čemu između ostalog svjedoče primjeri prikupljeni na Libelinom stupu srama. Seksizam nije izostao ni u nedavno završenoj predsjedničkoj kampanji u kojoj je kandidatkinja, novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zaradila nadimak “Barbika”, a među osobama koje su se posebno isticale seksističkim izjavama prema HDZ-ovoj kandidatkinji bio je, prema mišljenju Sanje Sarnavke predsjednice udruge B.a.b.e, premijer Zoran Milanović nazivajući je “marionetom” i “primabalerinom”. Sarnavka također ističe kako je premijer cijelo vrijeme kampanje Grabar Kitarović prikazivao kao “lutku kojom se manipulira, koja nema svoju vrijednost, već je aparatčik stranke”.

Seksistički napadi u hrvatskom parlamentarnom političkom životu su gotovo svakodnevica, pa se tako vrijedi prisjetiti i izjave bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa koji na sjednici saborskog odbora zastupnici Gordani Sobol rekao “držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange”. Puno bolje od ostalih kolegica nije prošla ni bivša premijerka Jadranka Kosor koja je bila izrazito laka meta, a za koju je pak stranački kolega Andrija Hebrang u pokušaju da je podrži kao premijersku kandidatkinju rekao: “Mi u HDZ-u smo ponosni da je na red za tu funkciju došla jedna žena. Ja joj osobno poručujem: Stajat ćemo svi uz tebe ne kao da si muško nego kao da si muškarčina” čime je Hebrang zapravo kazao da je samo muškarac uistinu dorastao funkciji premijera.

Činjenicu da je diskriminacija žena i dalje redovna pojava u svim područjima naših života, umjesto moralističkog zgražanja treba promatrati strukturno te pokušati razumjeti da je pred svima nama, neovisno o spolu, proces temeljne promjene društvenih odnosa, te da je patrijarhat najdublje ukorijenjen u našim obrascima ponašanja. Patrijarhalnih obrazaca ponašanja nisu lišene ni žene, stoga je nužno u borbi protiv istoga izbjeći prozivanje muškaraca kao a priori krivih za rodnu diskriminaciju. Potrebno je imati na umu da je ovo zajednička borba obaju spolova te da od potpune emancipacije žena profitira cijelo društvo.