politika
vijest

EU parlament bez veta na fosilne projekte

Foto: AFP / Emmanuel Dumand / Ilustracija

Pokušaj zastupnika crveno-zelene koalicije u europskom parlamentu da stave veto na energetske projekte s preferencijalnim tretmanom (projekti od posebnog interesa) Europske komisije jučer je neslavno propao. Članovi parlamentarnog odbora za industriju, istraživanja i energiju (ITRE) glasali su protiv veta na popis takvih projekata. Smo 15 zastupnika podržalo je veto, dok je njih 44 glasalo za popis kako ga je predložila Europska komisija. Time su odabrani projekti ispunili uvjete za natjecanje za sredstva europskih fondova (Connecting Europe Facility (CEF)).

Popis projekata od posebnog interesa sadrži preko sto infrastrukturnih budućih plinskih projekata koje su predložili Europska Komisija, zemlje članice i Europska mreža operatora prijenosnog sustava za plin (ENTSOG). Među odobrenim projektima nalaze se Južni koridor, plinovod MidCat između Francuske i Španjolske i LNG terminali u Hrvatskoj, Grčkoj i Irskoj koji će uvoziti plin iz škriljca iz SAD-a.

Pri istom glasanju, donesena su i stroža pravila vezana za mehanizme vezane uz dodjelu subvencija na ugljen. Odbor je ograničio subvencije za energane na ugljen. Cilj ovih mjera je smanjiti emisiju CO2 u atmosferu. Umjesto toga odlučili su podržati energetske projekte obnovljivih izvora energije u izvedbi malih proizvođača te će se u buduće više podržavati projekti lokalnih energetskih zajednica da svojom proizvodnjom imaju pristup tržištu.

Friends of Earth Europe su upozorili da se popis sastoji od projekata koji su prikazali netočne podatke vezane za plinsku industriju i nisu uspoređeni s politikama i ciljevima Pariškog sporazuma.

Jednostavno je odbaciti plin kao fosilni izvor energije, no pritom treba imati na umu njegovu industrijsku važnost, posebno u istočnoj Europi. A bez adekvatnih zamjenskih politika, svako očekivanje da se ovakvi projekti odbace nije zapravo dovoljno politička pozicija jer ne nudi funkcionalne odgovore na brojna socioekonomska pitanja koja proizlaze iz potpunog odbacivanja plina. Najbolji primjer problema koje ove dileme izazivaju i dalje je Poljska.