rad
Makedonija
vijest

Kamo plove vardarske galije?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Dok Makedonija pokušava okončati diplomatski spor s Grčkom, istovremeno traje obračun s nasljeđem prošle vlasti, pri čemu pitanje izgleda glavnog grada igra važnu ulogu. Prvi je ustupak Grcima već napravljen: Aleksandar Veliki bit će maknut iz imena skopskog aerodroma i glavne autoceste. Osim niza objekata koje je imenovala i instalirala prošla vlada, koji su odraz nacionalističkog narativa o antičkom porijeklu Makedonaca pa smetaju grčkim susjedima, nebrojeno je mnogo onih koji su samom gradu nanijeli estetske, arhitektonske i kulturne štete. Takve su se instalacije nasadile i po Vardaru, rijeci koja prolazi Skopjem.

Najpoznatije među njima, tri nepomična “broda” u samom središtu grada, nastale su sklopu zloglasnog i skupog urbanističkog projekta Skopje 2014. Prema početnom planu trebalo je postaviti šest brodova, replike galija iz 16.-18. stoljeća, u kojima bi bili smješteni ugostiteljski objekti, koji bi, naravno, privlačili turiste. No grdosije na Vardaru uopće ne izgledaju onako kako su zamišljene, a nisu ni pravi brodovi. To su građevine u obliku brodova s temeljima na riječnom koritu, što je posebno problematično budući da Vardar često poplavljuje. Tako smo prije dva mjeseca, kada su jake kiše podigle razinu vode, mogli vidjeti prizore oštećenih skopskih kulturnih “znamenitosti”, otrgnutih ukrasa i poplavljenih galija.

Skupo raskićivanje

Članovi Društva makedonskih arhitekata, već dulje vrijeme zabrinuti spomenutom situacijom, izjavili su nedavno da galije apsolutno treba maknuti i da Vardar mora biti čist. Tom zahtjevu novi skopski gradonačelnik, Petre Šilegov, planira uskoro udovoljiti. Iako ne zna još kako i pod kojom procedurom, navodno je izdao nalog da se galije na Vardaru dislociraju te da se počisti građevinski otpad na mjestu nedovršenog panoramskog kotača, također na koritu Vardara. To bi “čišćenje” trebalo koštati 5 milijuna eura, a što je zanimljivo, izvođač radova trebala bi biti ista građevinska firma (Beton A.D.) koja je izgradila masu objekata za Skopje 2014., uključujući i temelje nesuđenog kotača.

Kao što smo već pisali, relativno novim makedonskim vlastima, predvođenim socijaldemokratskom strankom SDSM, predstoji donošenje niza odluka o teretu naslijeđenom od prethodnika. Pored davno potrošenih 683 milijuna eura na kićenje Skopja, pitanje je treba li mu jednako skupo raskićivanje. S jedne strane, SDSM ne prestaje govoriti o prethodnicima iz VMRO-DPMNE-a, s druge strane, VMRO ih sada iz opozicije kritizira zbog neracionalnog trošenja gradskog novca. Istina, dok neka predgrađa nemaju ni kanalizaciju i grad se guši u smogu, upitno je koliko je saniranje vizualne štete projekta Skopje 2014 baš najhitnije pitanje za nove vlasti.