politika
Bugarska Rumunjska
vijest

I na istoku fali radnika

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Već mjesecima u Hrvatskoj slušamo jadikovke poslodavaca o kroničnom nedostatku radnika, pogotovo u turističkom sektoru. I dok su na samom početku u tim jadikovkama prevladavale teorije o nepodobnom mentalitetu i lijenosti radnika, uskoro su se ispostavili ključni uzroci deficita radne snage: emigracije, tj. otvaranje tržišta rada na Zapadu i mizerne plaće kombinirane s nepodnošljivim radnim uvjetima. Nedavno je intervenirala Vlada s poreznim olakšicama kako bi se otvorio prostor za povećanje plaća, a neki od kapitalista su sagradili vlastite smještajne kapacitete za sezonske radnike kako bi dugoročno smanjili taj trošak.

No, problem s manjkom radnika nije endemičan za Hrvatsku. Sa sličnim se nedaćama susreće kapital i nešto istočnije, gdje su plaće još niže. Naime, Rumunjska i Bugarska se također nastoje domisliti rješenju za navedeni problem. Premda se ključni sektori deficita radne snage razlikuju, ovisno o strukturi privrede, razlozi su isti: emigracija. Pogotovo u slučaju kvalificirane radne snage. Istraživanje koje je u Rumunjskoj provela njemačka konzultantska kompanija Kienbaum, specijalizirana za konzultacije u području ljudskih resursa, pokazuje da čak 70% poslodavaca u 2018. godini očekuje probleme s nalaženjem adekvatne radne snage.

Kienbaumova menadžerica za Rumunjsku i Bugarsku, Loreda Dragomir, istaknula je u razgovoru za BIRN problem neusklađenosti obrazovnog sustava i tržišta rada te malo zakoračila u generacijsku mistiku navevši da “Generacija Y” ima problema s lojalnošću. Nešto trezveniji je bio vlasnik građevinske kompanije Valeriu Draghici koji je kao centralni razlog izdvojio emigraciju te povećane radničke apetite. Na sličnom su tragu i kapitalisti u Bugarskoj. Prema provedenom istraživanju njih oko 40% smatra da ih nedostatak radne snage priječi u ostvarivanju rasta.

Kao i u Hrvatskoj i tamošnji poslodavci zahtijevaju od svojih vlada povećanje kvote za uvoz stranih (jeftinijih) radnika. No tim mjerama se protive sindikati. Tvrde da je uzrok deficitu radne snage stanje na tržištu rada koje prisiljava ljude na emigraciju i da se problem može riješiti jedino povećanjem plaća i boljim uvjetima rada. Također ističu da će uvoz stranih radnika samo dodatno smanjiti plaće i još izraženije potaknuti emigraciju. Naravno, predstavnici kapitala se brane bilancama: ako povećamo plaće, nećemo poslovati profitabilno, a ako nema profita neće biti nikakvih plaća. Preostaje nada da sindikalni odgovor neće biti šovinistički usmjeren prema stranim radnicima koji ruše cijenu rada.