politika
Rumunjska
vijest

“Dislike” za rumunjske bolnice

Foto: Facebook

O problemima rumunjskog zdravstva već smo u nekoliko navrata izvještavali, a priče odande, slično kao i iz drugih zemalja jugoistočne Europe, ukazuju nam na njegovo nepopravljivo stanje. Nefunkcionalni rumunjski zdravstveni sustav proizveo je dosad gomilu nezadovoljstva, kako među zdravstvenim radnicima, koji zbog nedovoljno visokih plaća, preopterećenosti i ograničenih mogućnosti napredovanja traže posao u zemljama Zapadne Europe, tako i među pacijentima, krajnjim “korisnicima” tih usluga. Kako rješenja za potonje nema, osim ako si mogu priuštiti privatne zdravstvene usluge u zemlji ili izvan nje, oni su prisiljeni tražiti nove načine izražavanja svojih itekako opravdanih frustracija.

Najnoviji skandal izazvan je pojavom fotografija iz dviju rumunjskih bolnica, koje su se rapidno proširile društvenim mrežama i tako ponovno ukazale na katastrofalno stanje u zdravstvenim ustanovama. U temišvarskoj bolnici za infektivne bolesti “Victor Babeș”, zatečeni su kriminalno loši standardi: u sobama opada boja sa zidova, namještaj je star i hrđav, a posteljine prljave. Iako se upravitelj bolnice pravdao da je fotografija snimljena iz “najružnijeg kuta”, a temišvarski gradonačelnik reagirao objavom fotografija novoopremljenih soba na svom Facebook profilu, bolnici (i dvjema medicinskim sestrama) podijeljene su novčane kazne zbog loših higijenskih uvjeta. Istovremeno, s drugog kraja zemlje, s odjela kardiologije gradske bolnice u Bârladu, procurile su fotografije na kojima se vidi kako dva pacijenta dijele jedan bolnički krevet.

Nakon ovih “otkrića” rumunjska ministrica zdravstva izjavila je kako se nada da se takvo što neće ponoviti i da treba pojačati kontrolu, češće slati inspekcije i sl. A zadaće inspektora nikako ne bi trebali vršiti sami građani. Zdravstvene usluge nisu usluge koje, poput restorana, kafića i dućana, možemo uspoređivati količinom lajkova i dislajkova na društvenim mrežama. Na zdravstvu je da bude kvalitetno, funkcionalno i svima dostupno.