politika
Makedonija
vijest

Tekstilne radnice četvrti dan u blokadi

Foto: AFP / Jeff Pachoud

Štrajk tekstilnih radnica Weibo Groupe u Krivoj Palanci, gradiću na sjeveroistoku Makedonije, započet prošli tjedan, još uvijek traje. Već četvrti dan one blokiraju ulicu ispred tvornice i “čuvaju tvornicu” da njen trenutni vlasnik odande ne iznese vrijedan inventar. On je u samo dva mjeseca otpustio preko 200 radnica, bez da su im isplaćene plaće i uplaćeni doprinosi, kao i regres za godišnji odmor (K-15). Kao i u mnogim drugim tekstilnim i konfekcijskim tvornicama na istoku Makedonije, radnice su izložene pritiscima brzog i efikasnog rada, debeloj potplaćenosti i mobingu. Ovakvi štrajkovi se ne događaju baš često (iako češće nego prije) – u posljednje dvije godine svega šest puta. Sam gradonačelnik Krive Palanke obećao je na početku štrajka da će im nadoknaditi povrede prava, ali da to ne traže na ulici. “Protestiranje na ulici nije pristojno”, a poput mnogih iz njegove stranke (SDSM), prebacuje odgovornost na prošlu vlast.

Unatoč omalovažavanju radnika koji se na taj način bore za svoja prava, izlazak na ulicu nije nikome od njih lagodan potez. Prije svega, radi se o sektoru koji uglavnom zapošljava žene, a koje su u ovom okruženju pod višestrukim pritiskom: one su te koje prehranjuju svoje obitelji i iz tog razloga žele svoje radno mjesto zadržati, s druge strane, nisu zbog posla pošteđene kućanskog rada i obiteljskih obaveza (zbog kojih se i teže odlučuju na “stajanje na ulici”). Uz to, dijalog i “pristojno” pregovaranje posebno je otežano u makedonskom tekstilnom sektoru gdje radnici u pravilu nemaju sindikalne predstavnike, pa je pregovaranje na ulici i oslanjanje na dobru volju pojedinih aktivističkih organizacija jedino što im preostaje. Dodajmo i to da se vlasnik fabrike pred radnicima ni ne pojavljuje, a tek je treći dan poslao svog odvjetnika, koji je uporno ponavljao da ne zna ništa i nema nikakvih ovlasti.

Dolazak turskog investitora, 2014. godine toplo je pozdravila prošla vlada. Tadašnji makedonski premijer, Nikola Gruevski, istaknuo je da će u Makedoniji Weibo Group investirati ukupno 400 milijuna dolara te da u planu imaju zapošljavanje najmanje 5.000 ljudi. Međutim, investitor je samo otkupio postojeću tekstilnu tvornicu od lokalnog biznismena iz Krive Palanke. Orca, tvornica koju je preuzeo Weibo trebala je biti centar za obuku radnika koji su trebali biti zaposleni u novim tvornicama,ali one nisu otvorene, kao što nisu realizirani ni neki drugi najavljeni projekti. U tri godine, koliko ova tvrtka posluje u Makedoniji dogodila su se samo otpuštanja, a najavljenih 5.000 novih radnih mjesta ostala su neispunjena obećanja. Na službenim stranicama firme navodi se da zapošljava ukupno 643 zaposlenika (ne znamo odnosi li se to na ukupan broj prije svih otpuštanja). Radnice sumnjaju da bi se tvornica uskoro mogla i ugasiti što bi bio još jedan udarac za ovaj siromašni makedonski gradić.