rad
BiH
vijest

Zenica: radnici Željezare sukobili se s policijom

Foto: AFP / Elvis Barukčić / Željezara u Zenici

U Zenici je danas došlo do sukoba između štrajkača Željezare Zenica (manji dio kompleksa željezarije koja je u suvlasništvu Arcelor Mittala i države) i zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a zbog pokušaja obespravljenih radnika da blokiraju magistralnu cestu M17, piše Klix.ba. Do naguravanja je došlo na Blatuškoj petlji, a nakon što su štrajkači odlučili zamrznuti štrajk glađu i izaći na cestu prilikom čega je nekoliko osoba povrijeđeno. Promet je na tom dijelu magistrale potpuno obustavljen.

Izlazak radnika na ulicu eskalacija je četverodnevnog štrajka glađu, od kojeg su srećom odustali, i odlučili se umjesto toga za pokušaj blokade magistrale. Radnici Željezare Zenica traže isto što i većina radnika u BiH – uvezivanje staža, isplatu 13 plaća i otpremnine za one koji će završiti na zavodu za zapošljavanje.

Naime, Željezara Zenica bila je u državnom vlasništvu i djelovala pod imenom BH Steel d.o.o. Zenica do decembra 2004., kada ju je kupio nizozemsko-indijski Mittal Steel Company, koji je najveći proizvođač željeza na svijetu. Međutim, jedan manjinski dio željezare u Zenici ostao je u državnom vlasništvu i od tada počeo poslovati kao Željezara Zenica d.o.o.

Dok su proizvodni pogoni koji i dalje rade, predani Mittalu, odjeli poput Ishrane ostali su čini se, kao i nekretnine u zemljama bivše Jugoslavije, poput odmarališta na hrvatskoj obali, u sklopu Željezare Zenica. Pritom je tokom privatizacije dio (Željezara Zenica) koji je ostao u vlasništvu države preuzeo dakako i dugove u iznosu “od više desetina miliona KM”. Na tako neplaćane dugove, dodavala su se izdavanja za mirovinsko, zdravstveno itd… stoga dug danas, nakon 10 godina neplaćanja, iznosi oko 12 milijuna eura.

Nekretnine kao potencijalno rješenje

Željezara Zenica zapošljava čini se oko 640 radnika, među kojima mnogi koji to žele i imaju uvjete, ne mogu u mirovinu jer im staž nije povezan već duže od 10 godina. Radnici su pritom pronašli rješenje za svoje probleme: već nekoliko godina traže povrat hotela Zenit u Neumu koji je u međuvremenu privatiziran u sumnjivom procesu. Smatraju da bi, pošto su svojim novcima sudjelovali u njegovoj izgradnji, od njega trebali dobiti neke financijske koristi. Predstavnici vlade čak su obećavali radnicima reviziju sumnjive privatizacije, međutim još se ništa nije pomaklo po tom pitanju. Pritom hotel u Neum nije jedina imovina preko koje bi se mogao riješiti problem radnika, već se govori i o višemilijunskim nekretninama u gradovima poput Londona i Pariza.

Neposredni povod štrajku glađu, pa blokade magistrale, bila je blokada računa Željezare Zenica koju je provela Porezna uprava zbog dugova prema radnicima i neplaćenih režija (potom im je isključena i struja), nakon čega je pokrenut i stečajni postupak. Blokada računa dovela je do toga da je Ishrana, jedna od jedinica koja posluje u sastavu Željezare, obustavila isporuku hrane za radnike Mittala, što je jedan od osnovnih prihoda tog poduzeća. Stoga je više od 300 radnika ŽZ-a krenulo u štrajk.

Predsjednik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović pozvao je građane da im se pridruže: “Pozivam građane Zenice da nam pomognu. Policija nas je pretukla i pozivam građane da nam se pridruže na blokadi puta i Novalića da dođe u Zenicu i razgovara s nama. Policija je primijenila silu, imamo povrijeđenih šest kolegica i kolegu, ne znam ko je naredio upotrebu sile”, kazao je Klixu.

Rješenje koje vlada predlaže je restrukturiranje i osnivanje tvrtke kćeri u kojoj bi se zaposlilo 120 ljudi, dok bi ostali ostali bez posla. Kad se sve sagleda, tok ovog slučaja neodoljivo podsjeća na proces propasti zagrebačke firme Kamensko.