društvo
Rumunjska
vijest

Plemeniti beskućnici: tužna sudbina rumunjske “kraljevske” obitelji

Foto: Wikimedia Commons / Dvorac Peleș

Kada je posljednji rumunjski monarh Mihaj I preminuo u decembru prošle godine, država mu je o svom trošku organizirala veličanstven sprovod. Deseci tisuća Rumunja, zajedno s državnih vrhom, ispratili su uz vojnu paradu ovog devedesetšestogodišnjaka koji je abdicirao prije nevjerojatnih 70 godina. No njegova smrt nije jedina tragedija koja je zadesila “kraljevsku” obitelj: naime, prema važećem zakonu, moraju se iseliti iz državne imovine koju koriste od 1997. godine. Zakon kojim se državna imovina prepustila “bivšem državniku” odnosio se samo na Mihaja, a ne i na njegove nasljednike.

Da stvar bude gora, brak bivšeg kralja i njegove žene (usput i kćerke njegove sestrične) proizveo je samo pet kćerki. Posljednji rumunjski monarhistički Ustav pak izravno zabranjuje da žena naslijedi krunu. No rumunjski su se političari, inače žestoko zakrvljeni oko drugih stvari, ipak složili oko nužne pomoći ovoj obitelji čije se bogatstvo procjenjuje na šezdesetak milijuna eura. Tako se upravo piše zakon po kojem će nasljednici Mihaja zadržati kontrolu nad nekim od najznačajnijih rumunjskih povijesnih spomenika, poput palače Elizabeta u Bukureštu, dvoraca Peleș i Pelișor u Karpatima te Săvârșin na zapadu zemlje.

Kako bi mogli živjeti na razini koja odgovara dostojanstvu aristokracije, država će ujedno obitelji isplaćivati “stipendiju”. Također, iako je poznato da je potreba ljudi plave krvi za stambenim prostorom veća od one običnih kmetova, kraljevska obitelj ipak nije uspjela sve palače koristiti istodobno. Stoga su sklopili dogovor s Ministarstvom kulture kojem iznajmljuju dvorce Peleș i Pelișor za potrebe muzeja. S obzirom da su ove državne nekretnine u lošem stanju, kraljevska je obitelj velikodušno odobrila vladi da ih o državnom trošku restaurira iako oni njome raspolažu i od nje uzimaju rentu.

Dakako, ima i onih vječnih nezadovoljnika koji su razumnost ovakvog aranžmana doveli u pitanje. Tako je npr. donedavni premijer Mihai Tudose javno izjavio kako nema nikakvog smisla da jedna republika plaća smještaj obitelji bivšeg kralja. No liberalni mediji takve su besmislice opravdano odbacili kao zaostatke komunističkog mentaliteta.