politika
vijest

Dijaspora odlučuje mađarske izbore?

Foto: AFP / Sergij Gudak

Preko pola milijuna ljudi mađarskog porijekla – od Rumunjske i Srbije do Kanade i Australije – dobilo je proteklih mjeseci pismo od mađarske države kojim se pozivaju na registraciju radi ostvarivanja biračkog prava. Dio je to kampanje vlade (i vladajuće stranke Fidesz) uoči parlamentarnih izbora koji se trebaju održati u travnju ove godine. Mobilizacija nije bila bez efekta: tijekom prošle godine, nekoliko desetaka tisuća Mađara u dijaspori uspješno se upisalo u registar birača. Njih preko tristo tisuća sada čini oko četiri posto ukupnog biračkog tijela. Na ranijim izborima, preko 90% birača u inozemstvu glasalo je za vladajuću stranku.

To ne čudi, jer su aktivnosti dijaspore (preko 2 milijuna Mađara živi u susjednim zemljama) u pravilu financirane novcem mađarske države, no to nije jedina kritika koju protivnici vlade upućuju ovoj kampanji. Naime, Mađarima u inozemstvu dopušta se dopisno glasanje, a provjera biračke registracije provodi se tek svakih deset godina, što znači da nitko ne zna tko glasa u ime preminulih birača u stranoj zemlji. Da stvar bude neobičnija, pravo dopisnog glasanja imaju samo pripadnici “stare” dijaspore, ali ne i Mađari na privremenom radu na Zapadu, koji još uvijek moraju osobno ubaciti listić u konzularnom predstavništvu.

Vladajućoj stranci, dakako, ne trebaju ove mahinacije kako bi pobijedila na skorim izborima. Prema svim anketama, Fidesz uvjerljivo vodi. No stranka premijera Viktora Orbána želi ponovo osvojiti dvotrećinsku većinu koju su joj omogućile promjene izbornih zakona uoči posljednjih izbora. Sprječavanje Fideszove dvotrećinske većine cijela bi (povremeno udružena) opozicija smatrala svojim uspjehom. U tu svrhu, liberalna ljevica ozbiljno kalkulira oko moguće suradnje s ekstremno desnim Jobbikom, koji je nedavno dobio potporu pojedinih disidentskih tajkuna koji su se posvađali s Orbánom.

Pritom nije nebitno ni to da Jobbik, za razliku od liberala, već godinama radi na razvijanju “baze” među Mađarima u susjednim zemljama, odnosno bivšoj Velikoj Mađarskoj. O tome svjedoče redovita gostovanja benda Kárpátia (povezanog sa strankom) tamo gdje Mađari čine znatnu manjinu. No kampanja putem naci-rok koncerata nedavno je naišla na prepreku. Naime, Rumunjska je bendu zabranila ulazak u zemlju zbog govora mržnje. Za razliku od Jobbika i njihovih džuboksa, Orbán nikome ne obećava obnovu Velike Mađarske. Ali zato ima sredstva kojima može osigurati svoju političku dominaciju i izvan granica.