politika
Makedonija
vijest

Politička mirovina Nikole Gruevskog?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Dvostruki izborni poraz – na parlamentarnim i na lokalnim izborima – nužno je zahtijevao nekakve promjene u VMRO-DPMNE-u, konzervativnoj makedonskoj stranci koja je ostala bez poluga vlasti nakon deset godina autoritarne vladavine. Pokušaj sabotaže formiranja koalicije socijaldemokrata (SDSM) i albanskih stranaka u parlamentu, pri kojem se nisu libili ni fizičkog nasilja, nije uspio. Kao što ni na lokalnim izborima nisu uspjeli ostvariti povoljan rezultat kojim bi mogli u priličnoj mjeri kočiti poteze centralne vlasti i kontrolirati institucije.

Ta promjena se dogodila u vidu ostavke Nikole Gruevskog na mjesto predsjednika stranke. Ostavka je izazvala izvanredni kongres stranke koji će se održati 22. i 23. prosinca. Na kongresu će se izabrati novi predsjednik, ali ne i novi sastav izvršnih tijela. Mnogi u ekspresnom sazivu kongresa i redukciji stranačkih izbora samo na predsjedničku funkciju vide još jedan trik Nikole Gruevskog. S obzirom na kontrolu delegata u trenutnom sazivu kongresa, čini se da bi Gruevski mogao progurati predsjednika po svojoj volji.

Takvim bi scenarijem bila obuzdana reformistička struja koja se zalaže za demokratizaciju stranke i preispitivanje dosadašnjeg političkog kursa. Nitko od članova te struje se zato ne spominje među ozbiljnijim kandidatima (zasad je zaprimljena samo jedna službena kandidatura), već su istaknuti neki bivši ministri i parlamentarni zastupnici. Njihovi nam politički kapaciteti otkrivaju da se vladajući ešalon premišlja između budućeg predsjednika koji ima izraženije veze s bazom i onog koji dobro figurira u međunarodnim krugovima, poput bivšeg ministra vanjskih poslova Nikole Poposkog. Ostaje za vidjeti koji se zadatak čini važnijim: kontrola baze ili popravljanje potpuno uništenog međunarodnog imidža.

Izvjesnim se čini jedino da će Gruevski i njegova klika nastaviti vući poteze iz sjene. Premda Zaevljeva vlada politički ne odstupa značajno od onih koje je vodio Gruevski, pogotovo u ekonomiji, povlačenje Gruevskog iz interesnih krugova i sfere političke zaštite moglo bi ga koštati kaznenog progona i zatvora zbog niza korupcijskih skandala. Svaki oblik demokratizacije VMRO-DPMNE-a značio bi korak u tom smjeru.