politika
Slovenija
vijest

U Sloveniji štrajkaju špijuni

Foto: AFP / Eric Gaillard

U većini postjugoslavenskih država danas važniju političku ulogu igra obavještajna služba bivše države nego one aktualne. To nam, pak, više govori o nemoći političke imaginacije nego o stanju suvremenih obavještajnih službi. A da se i u tim službama događaju zanimljive stvari, možemo vidjeti iz slovenskog primjera.

Naime, već nekoliko dana tamošnji mediji i javnost špekuliraju o tome da se u Slovenskoj obavještajnoj agenciji (SOVA) odvija štrajk. Kako priliči samom sektoru, štrajk nije bio odmah javno objavljen. Međutim, jučer je sindikat državnih službenika potvrdio medijske napise, a priopćenjem se priključila i Vlada. Razlog štrajka, kako ističu u sindikatu, neusklađenost je plaća s onima stručnog profila u javnoj upravi. Drugim riječima, špijuni-radnici traže veće plaće.

Ishod je zasad neizvjestan, a iz Vlade poručuju da se vodi konstruktivan dijalog i da nacionalna sigurnost nije ugrožena, sukladno zakonskim restrikcijama štrajka u posebnim sektorima, poput vojske i policije. Neobičnu situaciju, štrajk špijuna, mnogi su označili kao nedvosmislen indikator rasula u kojem se nalazi SOVA. Kao što to obično biva kad su obavještajne agencije u pitanju, raspon špekulacija je neograničen. A po nekima od njih, motiv iza štrajka nisu samo plaće već i politički obračuni.

Ako takvi motivi i postoje, vjerojatno ih nećemo saznati. Barem ne u dogledno vrijeme i u cijelosti. Kao što, nažalost, nećemo saznati niti kojim se polugama pritiska špijuni-radnici koriste u pregovorima s Vladom.