politika
Srbija
vijest

Sloganima protiv bijele kuge

Foto: AFP / Christof Stache

Prema posljednjim prognozama prostor Republike Srbije će, kao i ostatak zemalja europskog jugoistoka, u budućnosti biti znatno slabije naseljen: predviđa se da će Srbija 2050. godine imati 5,5 milijuna stanovnika, što je demografski pad preko 33 posto. Ipak, srpska vlada želi se oduprijeti poražavajućoj statistici i očekuje da će do kraja godine biti gotov Zakon o finansijskoj podršci porodicama te da će se od 2018. početi provoditi Strategija za podsticanje rađanja koja je donesena još 2008. godine. Slavica Đukić Dejanović, ministrica bez portfelja zadužena za demografiju i populacijsku politiku, još je ljetos najavila da će za pet godina broj rođenih beba na tisuću ljudi biti veći od sadašnjih devet.

Kako smo nedavno pisali, za buduće roditelje, odnosno majke, tu nema pravih razloga za optimizam i riječ je o “površnim izmenama koje ne predstavljaju sistemsku podršku roditeljstvu, već, štaviše, posredno doprinose još većoj individualizaciji brige o deci, uspešno spajajući nacionalističku i tržišnu logiku”. Uz najave “više servisnih aktivnosti, finansijskih olakšica, razumevanja poslodavca za nju [ženu]”, konkretniji prijedlozi su produljenje perioda primanja dječjih doplataka za socijalno ugrožene i povećanje jednokratnih naknada za tek rođeno dijete. Pri tome će se za prvo dijete uplaćivati najveći iznos, navodno jer je porast troškova u obitelji tada najveći.

Djeca su ipak najveća nagrada

Kad smo kod financijskih stimulansa, Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je javni poziv za izradu slogana za kampanju nove populacijske politike s ciljem poticanja rađanja, a za prva tri najbolje rangirana prijedloga predviđena je novčana nagrada u iznosima od 150.000, 75.000 ili 50.000 dinara. Slogan treba “da se lako pamti, da je jednostavan za izgovor, da oslikava važnost teme, iskazuje glavnu korist kampanje i da neko drugi ne koristi sličan”. Tako se pronatalitetna politika počela oslanjati na jeftine PR-trikove. S obzirom na to da takve kampanje nerijetko završe kao veliki promašaj i predmet ismijavanja (o čemu svjedoče primjeri iz Poljske, Makedonije) možda je srpska vlada, osim odgovornosti za nizak natalitet, odlučila na narod prenijeti i odgovornost za eventualni blam.

Još bizarnije je što u pozivu stoji da njegov organizator “preuzima autorska prava na objavljivanje nagrađenog slogana bez naknade”, a “komisija zadržava pravo da ne dodeli neku od tri, ili čak nijednu nagradu.” U skladu s tim, i srpska vlada računa da će si jednom moći uzeti pravo da poželi dobrodošlicu svakoj bebi u Srbiji, također, bez naknade.