politika
Makedonija
vijest

Sobranje po europskim prioritetima

Foto: Wiki commons / Zgrada sobranja

Na savjetovanje Europske unije, Makedonija je odlučila zasad odgoditi provedbu novog zakona čiji je cilj proširiti službenu funkciju albanskog jezika. Zakon će se na dnevnom redu ponovno naći neposredno pred novogodišnje praznike.

EU smatra da bi prioritet trebao biti što brže usvajanje reformi koje su uvjet za pridruživanje. S tim se slaže i Artan Grubi, član DUI-ja i koalicijski partner vladajućeg SDSM-a koji je, kako prenosi BIRN, kazao da je “odlučio dati prioritet drugim reformskim pitanjima za koje je ovaj tjedan ključan, a kako se fokus javnosti ne bi rasipao sa najvažnijih prioriteta” vlade (pridruživanje EU).

Zakon o albanskom jeziku već je prošao prvo čitanje u Sobranju, usprkos protivljenju VMRO-DPMNE-a koji smatra da je ovaj zakon put ka federalizaciji zemlje, a koji je pripremio 80 amandmana na zakon, što bi proces drugog čitanja jako usporio i odgodio raspravu o translaciji EU zahtjeva (pravosuđe) u nacionalno zakonodavstvo.

Makedonija se ovime nada do februara dobiti potvrdne preporuke od Europske Komisije te riješiti spor oko imena s Grčkom te konačno započeti pregovore o pridruživanju EU. Promjene u rasporedu rada Sobranja nastale su nakon posjete europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hanna Skopju. A neke od briga koje je apostrofirao Hann su utjecaj politike nad pravosuđem, prevelike ovlasti tajne policije koje su u prošlosti dovodile do ilegalnih prisluškivanja i sustav zaštite svjedoka koji otežava rad Specijalnog tužiteljstva zaduženog za procesuiranje korupcije. Također, Sobranje još mora donijeti i proračun za iduću godinu. Dnevni red Sobranja do kraja godine nakrcat je važnim temama čiji ćemo rasplet pratiti.