rad
Albanija
vijest

Ramin rat protiv siromašnih

Foto: AFP / Gent Shkullaku

Albanski premijer Edi Rama početkom je mjeseca na sjednici parlamentarne grupe svoje stranke najavio novu kampanju “uvođenja reda”. Ovoga puta radi se o naplati računa za vodu, a kampanja – otvoreno priznaje premijer – bit će vrlo slična onoj koja se provodila radi naplate struje. Obje ključne infrastrukturne i životne potrebe (voda i struja) žrtve su promašenih privatizacijskih projekata. Elektrodistribucija je privatizirana 2009. godine, a u sumnjivom procesu obilježenom kontroverzama novi je vlasnik postala češka tvrtka ČEZ. No ubrzo se pokazalo kako privatizacija nije ni u kojem smislu poboljšala distribuciju struje, ali je dramatično povećala račune za korisnike.

Država je naposljetku vratila vlasništvo nad elektrodistribucijom, uz veliki trošak za državni proračun, a mali potrošači su silom prilika razvili naviku neplaćanja i ilegalnog priključivanja. Distribucija vode je pak privatizirana početkom 2010-ih s vrlo sličnim rezultatima i posljedicama zbog čega se i od nje naposljetku odustalo, ali ne prije nego što je velika šteta već počinjena. No dok se država pobrinula da bivši koncesionari i vlasnici ne odu nezadovoljni iz Albanije, pa im je njihovo neuspješno upravljanje obilno platila, domaći mali potrošači, a osobito neplatiše i oni koji su se ilegalno priključili na mrežu, prošli su znatno lošije. Upravo njima je i upućena Ramina poruka da se čim prije sami isključe s mreže.

Kada je prije tri godine provedena kampanja represije radi neplaćanja struje deseci ljudi su zatvoreni da služe kao primjer, a zabilježeni su i slučajevi samoubojstava radi ogromnih dugova. Naposljetku je znatan dio stanovništva, osobito u siromašnim regijama, privremeno ili trajno ostao bez struje. Sada im ista situacija prijeti s vodom. Ogromnu ljudsku cijenu ove nove kampanje Ramine organizacije, koja se još uvijek (paradoksalno) zove Socijalistička stranka, platit će najsiromašniji, koji su ispali vječne žrtve tuđih promašenih politika.