rad
BiH
vijest

Štrajk liječnika u FBiH

Foto: AFP / Luisa Guliamaki

Ponukani odugovlačenjem vlasti s potpisivanjem novog federalnog kolektivnog ugovora, liječnici u Federaciji BiH su jutros stupili u generalni štrajk pod vodstvom Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. Zbog kratko vremenskog roka za ispunjavanje zakonskih uvjeta za pokretanje štrajka, on nije istovremeno započet u svim kantonima, tako da će obustava radi ići sukcesivno.

Štrajk je jutros započet u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom i Posavskom kantonu, dok je u Sarajevskom “stavljen na čekanje” zbog dogovorenog sastanka s kantonalnim premijerom Elmedin Konaković. U Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu rad još nije obustavljen, dok u Zapadnohercegovačkom neće ni biti jer tamo naprosto nije formiran sindikat.

Kantonalne podjele

Za vrijeme štrajka zdravstvene će se usluge pružati samo u hitnim slučajevima, zdravstveno ugroženim pacijentima, kao i onima čije bi zdravlje bilo narušeno neadekvatnim zbrinjavanjem. Kako navodi Rifat Rijad Zaid, predsjednik sindikata, plan je da se štrajk održava do ispunjenja zahtjeva, tj. potpisivanja kolektivnog ugovora kojim bi se promijenili standardi i normativi liječničkog zanimanja te poboljšali elementarni uvjeti rada čime bi se unaprijedila i usluga pacijentima.

Također, u sindikatu ističu kako je potpisivanje kolektivnog ugovora jedan od preduvjeta za zadržavanje liječnika u zemlji. Naime, BiH, kao i ostale istočnoevropske zemlje, nije imuna na egzodus liječnika u zemlje Zapadne Europe. Premda se radi o kolektivnom ugovoru na federalnoj razini, on se potpisuje posebno po kantonima, što predstavlja poteškoću u sindikalnom organiziranju. Tako je, na primjer, u Zeničko-dobojskom kantonu ugovor već potpisan prije mjesec dana, ali provedba još nje započela, dok je u Sarajevskom kantonu navodno sporan još samo jedan članak ugovora.