politika
Makedonija
vijest

Nikola Gruevski i “silovanje demokracije”

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Šesti po redu lokalni izbori u Makedoniji donijeli su potpuni krah za konzervativni VMRO-DPMNE i šefa mu, Nikolu Gruevskog. Potvrdio je to i drugi krug u nedjelju održanih izbora u kojima je SDSM osvojio pobjedu u 18 od 35 općina (ukupan broj općina je 81, no SDSM je već u prvom krugu odnio prevagu u njih 39) u kojima se održavao drugi krug lokalnih izbora. SDSM je sada na vlasti u čak 57 od ukupno 81 općine u Makedoniji. VMRO je u drugom krugu izbora pobijedio u samo dvije općine (ukupno 5), a vlast su izgubili čak i u svojim tradicionalnim utvrdama – Štipu, i skopjanskim općinama Gazi Baba, Kisela Voda i Butel. Albanska stranka DUI vlast je osvojila u 11 općina (između ostalog u Tetovu, Strugi i skopjanskoj općini Čair) te uspjela održati prednost pred Savezom za Albance i BESA-om. Savez je od tradicionalno DUI-jevih utvrda osvojio Gostivar, a BESA ruralnu općinu Zelino.

U očekivanom stilu lokalnih šerifa Gruevski je izbore prokomentirao kazavši kako “zbog izbornih nepravilnosti, zbog silovanja demokracije, VMRO-DPMNE ne priznaje lokalne izbore”, što u prijevodu znači da se njihovi gradonačelnici neće lako odreći sada nevažećih mandata. Dodao je kako je vladi (SDSM-u) u krađi izbora pomogla i – policija. U stranci se međutim razvilo reformističko krilo predvođeno Petrom Bogoevskim koji smatra da Gruevski mora otići što prije. Njegova pozivanja na prijevremene parlamentarne izbore Bogoevski potezom lošim za stranku te poziva na provedbu ankete koja bi stranci pokazala koliko bi mjesta u parlamentu izgubili kada bi se izbori održali u ovome trenutku. Ako Gruevski ne želi prihvatiti stavove stranke, slobodan je otići i osnovati novu, zajedno sa “šačicom svojih pristaša” smatraju reformisti. VMRO-DPMNE mora prihvatiti poraz dostojanstveno i uvažiti mišljenje makedonskih građana, kazao je Bogoevski novinarima na tiskovnoj konferenciji.

Unutrašnje suprotivosti

Njegove riječi u suprotnosti su s onim što govori Nikola Gruevski, još uvijek predsjednik stranke, koji je kazao i kako su rezultati “fabrikacija karakteristična za nerazvijene afričke zemlje”. Navodno su, kazuje Gruevski, VMRO-ovci, njih stotinu, tokom predizborne kampanje bili i prisluškivani, a SDSM je na “izborna podmićivanja potrošio 20 milijuna eura”. Preko ovih se izjava ne prelazi olako, stoga je državno odvjetništvo započelo istragu o izbornim nepravilnostima. Oni su zaprimili pritužbe na proces od nekoliko različitih stranaka (zbog zaštita procesa istrage, nije otkriveno o kojim se strankama radi).

SDSM je zanijekao sve optužbe, ali podržavaju napore državnog odvjetništva da se istraži istinitost ovih tvrdnji. Podsjetimo, Gruevski je optužen za baš ovakve optužbe u kakve sada, bez opipljivih dokaza, pokušava uplesti SDSM. U skladu s optužnicom, Gruevskom je oduzet i pasoš, kojeg je nedavno tražio natrag, što je odbila Ljiljana Šopova, glavna sutkinja prizivnog suda u Skopju nadležna za procesuiranje Gruevskog. Gruevski je tražio putovnicu kako bi otputovao u posjet mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.