politika
BiH
vijest

Penzioneri marširaju na Sarajevo

Foto: Radio Sarajevo

Kad neka zemlja mora braniti demokratske institucije metalnim ogradama od penzionera, jasno je da je socio-ekonomska situacija postala nepodnošljiva. Ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, postavljena je metalna ograda. Očekuje se dolazak 12 do 15 tisuća nezadovoljnih penzionera na proteste ispred sjedišta izvršne vlasti. Kako piše Klix “riječ je o sigurnosnim mjerama koje poduzima Federalna uprava policije, a koja je zadužena za osiguranje zgrade Vlade Federacije BiH.” Dakako, osim ograda, osigurani su i policajci da čuvaju ogradu, odnosno zgradu Vlade.

Penzioneri stižu u Sarajevo u čak 117 autobusa iz cijele Federacije. Kako je medijima kazao Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH, na skupu će se čitati zahtjevi udruženja penzionera među kojima su najvažniji donošenje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO – kojim bi se regulirali način i mogućnost povećanja penzija), ispravljanje nepravde učinjene penzionerima umirovljenima do 1998. godine i povećanje svih penzija od 1. januara iduće godine. Penzioneri očekuju da Vlada FBiH na današnjoj sjednici pošalje Zakon o PIO-u u parlament, da se onima umirovljenima do 1998. penzije povećaju za 10 posto, a od te godine do 2008. za pet posto, te da se razlike isplate. Među ostalim zahtjevima nalazi se uvrštenje njihovih zahtjeva u ZPIO te oslobađanje udruženja penzionera od plaćanja poreza te formiranje mirovinskog fonda.

Kako piše Oslobođenje, nakon usvajanja ZPIO-a u sadašnjem obliku, najmanje 200.000 penzionera u FBiH će i dalje primati minimalnu penziju. Iz izvora bliskih Fondu PIO, Oslobođenje doznaje da će povećanje penzija obuhvatiti oko 81.000 penzionera. Povećanje od 10 posto trebalo bi obuhvatiti oko 55.000 osoba koje su u penziju otišle do 1998 godine, a povećanje od 5 posto obuhvaća još otprilike 26.000 umirovljenih u periodu od 1998. do 2007. godine. Iz ministarstva socijalne politike za Oslobođenje potvrđuju da je na godišnjem nivou za ovo povećanje neophodno u budžetu osigurati oko 33 milijuna konvertibilnih maraka na godišnjem nivou. Ukupan broj umirovljenika u FBiH iznosi oko 410.000.

O organiziranosti protesta govori i podatak da su penzioneri organizirali vatrogasce, hitnu službu, vodu, 223 redara, i druge potrepštine. Prosvjedi su promišljeni i dobro organizirani. Iako u poodmaklim godinama, ovo je generacija s kojom se ne treba zafrkavati. Možda su do sada tolerirali uštede na sebi, no strpljenju je došao kraj. Ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji, umirovljenici najavljuju još žešće oblike prosvjeda.