društvo
vijest

Erdoğanov novi napad na žene

Foto: AFP / Adem Altan

Turski parlament je krajem prošlog tjedna donio novi zakon “postupcima za građane”, svjesno ignorirajući višetjedne prosvjede velikog broja svojih građanki. Naime, najsporniji segment zakona odnosi se na to tko može sklopiti zakonski ugovor o braku. U proces se od sada uvode muftije, odnosno vjerski dužnosnici, koji u nekim slučajevima preuzimaju zadatke državnih službenika i sklapaju brakove koji imaju pravnu valjanost bez dodatne procedure. Promjena je važan simbolički korak prema odustajanju od sekularizma koji je još uvijek jedan od službenih temelja Turske Republike.

Takvi potezi dio su dugoročnije ambicije predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da ojača islamski karakter i reputaciju zemlje. No kao što proteklih tjedana uporno ponavljaju prosvjednice, on ne mijenja samo karakter države, već i osobito pogađa žene. Promjenom karaktera cijelog niza procedura – poput priznanja roditeljstva i dodjele državljanstva bračnim drugovima – te prepuštanjem braka muftijama svjesno se ugrožava ravnopravnost spolova. Većina je muftija naime sklona interpretaciji islama koja inzistira na manjim pravima žena i većim “moralnim zahtjevima” za njih u takvom tipu procedura.

Paralelno, ističu prosvjednice, Istanbul je službeno pri vrhu ljestvice najopasnijih gradova za žene, a podaci o nasilju i ubojstvima žena su zastrašujući na razini cijele zemlje. Ova promjena očiti je korak u pogrešnom smjeru, osobito nakon nedavnog olakšavanja dogovorenih brakova s maloljetnicama. Posredno zakonsko ograničavanje uloge žena u društvu i njihove zakonske ravnopravnosti, smatra se, izravno jača mizoginiju i pogoduje razvoju nasilja nad ženama.