politika
vijest

Prekasno za zaokret od “mjera štednje”

Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

Kada je prije skoro tri godine došla na vlast, stranka Siriza je Grcima obećala prekid s dotadašnjom štetnom politikom “mjera štednje” uz istodobno ostajanje unutar pravila koje propisuje EU. Ta je “štednja” dramatično srozala životni standard većine stanovnika i istodobno pogoršala stanje grčkog državnog duga, zbog čijem je smanjivanja tobože pokrenuta. Kasnije odustajanje od gotovo svih obećanja učinilo je Sirizu i njezinu vladu izrazito nepopularnom i čini se izvjesno da će izgubiti sljedeće izbore. Više istraživanja jasno pokazuje kako se grčki birači osjećaju “izdanima”. No neki primjeri pokazuju da je ovdje manje riječ o Sirizinoj “zavjeri” protiv naroda, a više o nesposobnosti te stranke da se suoči sa sistemskim proturječjima.

To vrijedi između ostalog i za stanje u zdravstvu. Očekujući skore izbore i oslanjajući se na – nakon dugo vremena – relativno “pozitivne” ekonomske pokazatelje, Siriza je pred kraj svog mandata odlučila angažirati se u spašavanju raspadajućeg grčkog javnog zdravstva. Za tu je svrhu pokrenuta velika kampanja te investirano u čak 239 novih ambulanti i drugih medicinskih ustanova koje bi trebale pokrpati postojeće rupe, dramatično povećane godinama “štednje”. Iako je dobar dio tih ustanova već izgrađen i opremljen, cijeli projekt se susreo s nepremostivom preprekom: kroničnim nedostatkom medicinskog osoblja. Prema lokalnim medijima, jedva za trećinu mjesta je iskazan interes.

Za pojedine udaljenije lokacije, poput otoka na istoku Egejskog mora, nije se javio baš nitko. Uzrok tome je, prema objašnjenjima vlade, činjenica da je većina otpuštenih ili ranije nezaposlenih grčkih liječnika i sestara već napustila zemlju i radi u inozemstvu. Istodobno dok su diktirale Grčkoj obavezu demontiranja njezinog javnog zdravstva, mnoge su zapadnoeuropske zemlje aktivno regrutirale grčko medicinsko osoblje u vlastite sustave. Čak ni uz najbolju volju, Grčka sada ne može poništiti godine uništavanja socijalnog sustava, osobito ako se njena vlada i dalje nije spremna suočiti s inherentno neravnopravnim odnosima između zemalja koji su sastavni i neizbježni dio zajedničkog tržišta.