politika
vijest

Groteska godine: Cipras kod Trumpa

Foto: AFP / Jason Connolly

Prema ocjenama viđenijih i uglednijih analitičara i komentatora, svjetska je politika proteklih nekoliko godina doživjela značajne pomake i izazove. Porast neizvjesnosti i institucionalnih previranja obilježio je unutarnje prilike u mnoštvu zemalja, ali i geopolitičke odnose. Oslonimo li se na skučenu euroatlantsku perspektive možemo bez previše okolišanja ustvrditi da su, pored Brexita i tzv. izbjegličke krize, ključni događaji bili uspon Sirize na vlast 2015. godine i izborna pobjeda Donalda Trumpa 2016. godine.

Kao što svi znamo, Siriza je pokleknula pred izazovom i naknadno možebitni povijesni događaj učinila tek prolaznom epizodom europske politike. Nakon što su prihvatili političku “normalizaciju”, Siriza i njen čelnik Aleksis Cipras potpuno su se udaljili i od najbenignijih obećanja s početka mandata. Očekivano, u takvim se okolnostima pojavio niz postupaka i poteza koji su stjecali kandidaturu za potez “konačne izdaje”. Međutim, teško da išta može nadmašiti prekjučerašnji susret Aleksisa Ciprasa i spomenutog Donalda Trumpa.

Nadmašena sva očekivanja

Kao da smo svjedočili bizarnom “silogizmu” naznačenog uzburkanog perioda svjetske politike: 2015. godine postaneš nada svjetske ljevice i usmjeriš svoju politiku na borbu protiv mjera štednje; iduće godine predsjednik SAD-a postane opasni desničarski redikul; 2017. se sastaneš s njim i dogovoriš kupnju lovaca F16 za 2,4 milijarde dolara nakon što si proračunskom štednjom iscrpio vlastiti narod. I pritom se dovedeš u situaciju, makar se radilo o protokolarnom žanru, da te Trump hvali. I to tako da istovremeno besramno iskazuje solidarnost s grčkim narodom u borbi protiv ekonomske krize i raduje se povoljnom ishodu kako bi se otvorio prostor za američke investicije.

I ne samo to, Trump je pohvalio Grčku i kao jednu od rijetkih članica NATO-a koja za obranu izdvaja dogovorenih 2% proračuna. Valja još jednom podvući razmjere groteske: američki predsjednik, i to Trump, hvali nominalno lijevu vladu za vjernost NATO-u. Da stvar bude potpuna karikatura, neposredno prije američkih izbora, Cipras je Trumpa nazvao predstavnikom opasnog skupa ideja. Na novinarsko podsjećanje, Cipras se samo nasmijao, a Trump našalio: “Da sam bar to znao prije održanog govora.”

Ipak, sve divno zaokružuje jedan Trumpov tvit iz 2012. godine: “Grčka bi trebala napustiti euro i vratiti se svojoj valuti – samo gube vrijeme.” Ako ništa, onda barem ovaj sastanak ukazuje na to da je Trump bio u pravu.