politika
Slovenija
vijest

Janez Janša protiv Lidlove komunističke propagande

Foto: AFP / Jure Makovec

Sada se već može dijagnosticirati politički trend: istočnoevropska desnica ima velikih problema s pivama. Ali nije da se neki takav bizaran trend nije mogao očekivati. Ako većinu svoje političke energije trošite na borbu s nepostojećim neprijateljem – komunizmom, postoji velika mogućnost da ćete ga pronalaziti na najneobičnijim mjestima. A etikete pivskih proizvoda su, s obzirom na sadržaj programa tih političkih opcija, sasvim prikladno poprište borbe.

Nakon što je proljetos mađarska vlada krenula u obračun s petokrakom na etiketi Heinekena, sada se vodeći slovenski opozicionar odlučio pozabaviti jednom tamošnjom malom craft pivovarom i jednim velikim njemačkim trgovačkim lancem. Naime, Janez Janša je putem društvenih mreža odlučio pozvati Slovence na bojkot Lidla jer se na njegovim policama nalaze proizvodi craft pivovare Komunajzer. Sam naziv pivovare je slovenska varijanta ovdašnjeg izraza “komunjara”, a pive u ponudi nose nazive poput Tito ili Jovanka.

Dakle, Janša je odlučio udariti na “koaliciju” njemačkog kapitala i slovenskih hipstera. Kao što je već naznačeno u uvodnoj usporedbi s Mađarima, takvi bizarni ispadi antikomunističke paranoje nisu ništa neobično za istočnoevropsku desnicu. Ali zato vrlo vjerno predočuju svu mizeriju i paradoks njene političke opsesije: stoji na braniku interesa vlastitog naroda tako da ga štiti od komunističke propagande zapadnoevropskog kapitala. Ako ništa, sada nam se barem više ona prava komunistička propaganda, otprije 40-50 godina, ne čini nimalo smiješnom niti paranoičnom.