rad
Hrvatska
vijest

Na pragu ekonomskog raspleta

Foto: AFP

U sjeni policijsko-pravosudne akcije i medijskog seciranja “dinastije Todorić”, nastavlja se poslovno raspetljavanje sudbine koncerna Agrokor. Drugim riječima, tek sad započinje prava priča. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, u protekla dva dana održani su sastanci izvanredne uprave s vjerovnicima. Uprava je bila “pojačana” konzultantima iz angažirane konzultantske kuće Alix Partners koji su vjerovnicima predočili planove održivosti pojedinih dijelova koncerna, a s obzirom na ovogodišnje poslovne rezultate.

Dok su za sada ti planovi predstavljeni tek vjerovnicima, iz Agrokora su poručili da će sljedeći tjedan i širu javnost obavijestiti o budućim koracima na osnovu analize i prijedloga konzultanata. No, kako se ističe u spomenutom članku Poslovnog dnevnika, i oni dostupni pokazatelji poslovanja kompanija koncerna pokazuju da će mu budućnost presudno oblikovati stanje u Konzumu. Za razliku od većine drugih kompanija, Konzum ima problema i na razini operativnog poslovanja, ne uključujući teret dugovanja.

Vjerovnici na čekanju

Premda je Konzum na razini turistički sezone ostvarivao dobit, na primjer u kolovozu je ostvario gotovo devet milijuna kuna dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), to nije bilo dovoljno da se kumulativno na godišnjoj razini uđe u plus. Također, u dostupnim djelomičnim financijskim izvještajima je naglašeno da nije još sasvim riješen manjak robe u skladištima, izazvan prijeporima s dobavljačima. Pored toga, za očekivati je da će postsezonsko poslovanje, s obzirom na smanjenu razinu potražnje, sa sobom donijeti snažnije konkurentske pritiske i možebitni ponovni pad u minus na mjesečnoj razini. Ovi podaci podržavaju procjene mnogih analitičara da će se morati ići u rezanje maloprodajne mreže.

No, izglednost svih opcija tek će se u punoj mjeri otkriti kad se uskoro objave precizni iznosi svih tražbina. Osim što će se moći utvrditi raspon modela nagodbe kao i razina nužnog otpisa dijela duga, znat ćemo i s kojih početnih pozicija nastupaju pojedini vjerovnici. Premda im je zajednički interes uspješan nastavak poslovanja, kad na red dođu naplaćivanja i njihov redoslijed, interesi će im biti itekako suprotstavljeni. Toliko da bi njihovi posredni međusobni obračuni, ako ne dođe do obuhvatnog dogovora, mogli nepovoljno utjecati na poslovanje kompanija.