politika
Makedonija
vijest

SDSM pomeo VMRO-DPMNE

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Čini se da bi Zoran Zaev mogao uskoro predahnuti. U nedjelju je održan prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji. Registrirano je bilo 1,8 milijuna glasača u 80 općina plus grad Skopje. Četiri mjeseca od preuzimanja vlasti uslijed prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, vladajuća stranka SDSM odnijela je prevagu i na lokalnim izborima, osvojivši glasače ne samo u gradskim sredinama (Skopje, Bitola, Veles, Kumanovo, Ohrid, Strumica…) već i u ruralnima. Štoviše, čak je i u inače tradicionalnoj utvrdi VMRO-DPMNE-a, Štipu, prošla u drugi krug, gdje je VMRO-DPMNE ostvario tek 30-ak glasova prednosti. SDSM je u prvom krugu pobijedio u 37 općina gdje će od sada sjediti socijaldemokratski gradonačelnici, dok su njihovi kandidati u još 13 jedinica u drugi krug ušli s velikim vodstvom.

Ovo je veliki poraz za VMRO-DPMNE koji je pobijedio u Štipu, Kavadarcima i Prilepu, kao i u nekim skopjanskim četvrtima (Gazi Baba, Gjorče Petrov i Kisela Voda,) te u nekim manjim općinama. Posebno s obzirom na to da su na lokalnim izborima 2013. godine osvojili 56 općina uključujući i glavni grad Skopje, gdje je sada već u prvom krugu pobijedio SDSM-ov kandidat za gradonačelnika Petre Silegov. Inače, na izborima 2013. SDSM-ovi kandidati osvojili su tek 4 gradonačelnička mjesta.

Gruevski: odgovornost bez ostavke?

Komentirajući izbornu pobjedu Zaev je kazao kako je ovo slika Makedonije kad se provedu slobodni i nepristrani izbori. Diskreditirani bivši premijer Nikola Gruevski požalio se javnosti na navodne izborne nepravilnosti, “uzurpaciju” državnih resursa te pritiske i podmićivanja glasača. Suprotno njemu, nepristrani promatrači izbora kao i Državna izborna komisije tvrde da su izbori prošli bez većih nepravilnosti. Zabilježeno je 46 manjih pokušaja podmićivanja glasača, lančanog glasanja i drugih pokušaja opstrukcije izbora prilikom čega je 10 ljudi zadržano u pritvoru zbog sumnji na počinjenje ovih djela.

No, na ovim smo izborima čuli iz usta Nikole Gruevskog nešto na što nismo navikli – prihvaćanje vlastite odgovornosti. Kazao je naime, da on kao predsjednik stranke svakako snosi odgovornost za izborni rezultat, no ostavku nije spominjao.

Lokalni izbori bili su velik i uspješan test za politiku i popularnost Zorana Zaeva. No, pozicija njegove vlade nije time postala ništa manje prekarna. Naime, SDSM je u nekim dijelovima zemlje podržao DUI, a u nekim dijelovima BESA-u – obje albanske stranke i obje u vladajućoj parlamentarnoj koaliciji, koje su na lokalnim izborima boreći se za iste glasače – albansku etničku zajednicu – ušle u međusobna optuživanja, a BESA je otišla korak dalje optuživši SDSM radi podrške DUI-ju, stranci koja je od 11 godina vlasti VMRO-DPMNE-a u koaliciji s njima provela 8 godina. SDSM je zauzeo ponešto neutralnu poziciju kazavši da imaju dodirne točke s obje stranke te kako stoje pri svojim odlukama, ali se i nadaju da ove stvari neće poremetiti odnose u vladi.

O idućim taktičkim i strateškim potezima SDSM-a čitajte uskoro u analizi Artana Sadikua.