politika
vijest

Monasi u obrani spolnih razlika

Foto: Wikipedia Commons

Zvona grčkih pravoslavnih crkava diljem zemlje jučer su točno u podne zazvonila tri puta. Ne bi u toj zvonjavi bilo ništa neobično da zapravo nije riječ o prosvjedu, koji će se, kako je objavljeno, ponavljati svakoga dana sve dok parlament ne povuče prošlog tjedna tankom većinom izglasani zakon. Radi se o zakonu koji regulira pravnu evidenciju spola i dopušta, po prvi puta, slobodan izbor rodnog identiteta. Raniji zakoni zahtijevali su, između ostalog, medicinske i psihijatrijske dokaze. Od sada će procedura biti diskretnija, obavljat će se na sudu i u osnovi bi trebala ovisiti o odluci osobe kako želi da se evidentira, iako će to morati potvrditi sudac.

Nakon vjeronauka u školama i prava na “kohabitaciju”, odnosno registriranje istospolnog partnerstva, sada i pitanje spola stvara probleme u odnosima između grčke vlade i izrazito moćne i utjecajne Grčke pravoslavne crkve. Unatoč upornim pokušajima Sirize, vladajuće stranke u Grčkoj koja ima tradiciju u sekularnoj ljevici, da sanira sukobe s Crkvom, pitanje spola moglo bi biti kap koja je prelila čašu. U polemiku su se sada upustili i monasi sa Svete Gore – koji uzgred uživaju ekstrateritorijalnost i pravno ne odgovaraju državi – pobrojavajući sve grijehe novog zakona: od vrijeđanja Boga i rušenja obitelji do “uništavanja čovjeka”.

Zabranjen pristup

Politička izjava monaha je rijetkost. Oni su po prvi puta nakon dugo vremena kritizirali jedan zakon tvrdeći da “nema potporu naroda”. No ako je činjenica da samoizolirani monasi tvrde da predstavljaju narod u sukobu s izabranom vladom neobična, set njihovih “argumenata” i nije neko iznenađenje. Spol je, tvrdi se, svet i dobiven od Boga. On se u skladu s tim ne može ni birati ni mijenjati, već je propisan “božjim zakonima” i Svetim pismom. Ostaje doduše nejasno jesu li monasi izveli neku egzegezu koja bi dokazivala da Sveto pismo zahtjeva specifičan administrativni postupak registriranja spola, no njihovo pozivanje na Bibliju ne iznenađuje.

Ne samo zato što monasi bez sumnje dobro znaju Sveto pismo, već i zato što im je ono jedina moguća referenca o razlikama među spolovima, s obzirom na to da je na Svetu Goru ženama strogo zabranjen prilaz. Među komičnijim argumentima protiv novog zakona tako se našao i onaj da bi se njime moglo olakšati kršenje ovog šovinističkog pravila zbog kojeg je Grčka više puta prozvana u međunarodnim institucijama koje brinu za zakonsku ravnopravnost spolova.